Svet
3 ogledov

''Kosorjeva je vedela za črni fond''

Hrvaški mediji poročajo, da je Ivo Sanader Kosorjevi povedal za črni fond vladaj Žurnal24 main
Ivo Sanader naj bi naslednico Kosorjevo obvestil o črnem fondu vladajoče stranke. Kosorjeva obljubila, da bo prav o tem pričala pred preiskovalci Uskoka v okviru preiskave proti Sanaderju.

Nekdanji direktor hrvaške carine in tajnik vladajoče HDZ Mladen Barišić je preiskovalcem povedal, da je Ivo Sanader obvestil Jadranko Kosor o črnem skladu v stranki, poroča Večernji list. "Izvedela je, da je pri meni 300 tisoč evrov in v sefu dva milijona kun (270 tisoč evrov), a ni reagirala," je dejal.

"Sanader je Jadranki Kosor povedal, da je pri meni nekaj denarja, ki bi ga lahko uporabili za predsedniško kampanjo. Vprašal me je, koliko imamo. Odgovoril sem, da 300 tisoč evrov in dva milijona kun. Denar je v kupčkih po sto bankovcev različnih vrednosti, povezanih z elastiko," je na zaslišanju dejal Barišić, glavna priča v primeru Fimi-Media, podjetja, prek katerega naj bi Sanader in Barišić sprejemala na nezakonit način pridobljen denar več ministrstev in tudi hrvaških podjetij.

''Jadranka Kosor je delovala prestrašeno''
Barišić je sestanek na vladi doživljal kot svojevrstno predajo blagajne, a pravi namen je bil, kot je dejal, povedati Kosorjevi za denar. "To je vzela na znanje, a nič ni komentirala," je še povedal.

Sanader je po Barišićevih besedah dejal tudi, da zmaga na volitvah ni mogoča zgolj z rednimi dohodki stranke. Zatem naj bi Sanader z roko pokazal pod mizo in dodal, da je na volitvah možno zmagati z dvema tretjinama takšnega denarja in eno tretjino zakonitega. Ob tem je Barišiću Kosorjeva delovala prestrašeno, a ničesar ni komentirala. Barišić je kasneje, kot je dejal, večkrat klical novega tajnika HDZ, Branka Bačića, a se na njegove klice ni odzval, niti premierka. Iz tega je sklepal, da ga imajo očitno za Sanaderjevega človeka. 

Denar s carine na HDZ
Barišić je na zaslišanju preiskovalcem še dejal, da se je zgodba z denarjem končala, ko ga je poklical Bačić in mu rekel, naj denar dostavi v blagajno na sedež stranke HDZ. Barišič je nato ves denar iz črnih skladov na sedežu carine nesel na sedež HDZ, še navaja hrvaški medij. Ob izbruhu afere Fimi-Media je Bačić denar predal Uskoku.

Po poročanju zagrebškega tednika naj bi prav o tem Kosorjeva pričala pred preiskovalci Uskoka v okviru preiskave proti Sanaderju, in tudi obljubila, da se bo zaslišanju odzvala.

Barišić naj bi bremenil tudi nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade Ratka Mačka, ki naj bi z denarjem iz črnega fonda stranke plačeval nekatere lokalne medije v Osijeku, Zagrebu in Zadru. Maček je to že odločno zanikal, Barišića pa obtožil, da laže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.