Svet
19 ogledov

Kosorjeva nad črne fonde HDZ

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je nagovorila poslance, ki so v večernih urah z Žurnal24 main
"Lahko pridete v moje stanovanje in naredite seznam slik in preprog ter ugotovite, ali sem imela kakšne koristi," je odgovorila Kosorjeva na novinarsko vprašanje, kaj je vedela o nezakonitem financiranju v HDZ.

Hrvaška premierka in predsednica HDZ Jadranka Kosor na današnji novinarski konferenci ni želela odgovarjati na vprašanja o domnevnih črnih skladih v stranki HDZ. Kot je namreč dejala, bo o tem govorila "tam, kjer bo treba", sedaj pa je na novinarski konferenci in ne na pogovoru s preiskovalci.

"Lahko pridete v moje stanovanje in naredite seznam slik in preprog ter ugotovite, ali sem imela kakšne koristi," je odgovorila Kosorjeva na novinarsko vprašanje, kaj je vedela o nezakonitem financiranju v HDZ. Hrvaški mediji namreč že več dni poročajo o črnih skladih HDZ, iz katerih naj bi med drugim financirali predsedniško kampanjo Kosorjeve leta 2005 in njeno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami leta 2007.

Kosorjeva: Boj proti korupciji prestrašil mnoge

"Ne bomo dovolili, da nam sodijo in da razsodbe sprejemajo mediji," je še sporočila predsednica vlade. Medijem je sicer prepovedala, da bi njeno današnjo novinarsko konferenco predvajali v živo.

Napovedala je, da bo stopila na prste uhajanju informacij o poteku preiskav, saj je to kaznivo dejanje. Kot je ocenila, je boj proti korupciji prestrašil mnoge, kar je sprožilo nove napade nanjo in na HDZ.

Kosorjeva je glede obtožb o korupciji HDZ dejala, da gre za dejanje s ciljem škoditi vladajoči stranki pred volitvami in tudi pred sobotnim kongresom stranke. Zavrnila je medijska ugibanja, da gre za boje znotraj HDZ, ter zatrdila, da je stranka enotna in trdna.

Braniti se je moral tudi tesni sodelavec premierke

Nekaj ur pred Kosorjevo je imel novinarsko konferenco generalni sekretar stranke Branko Bačić, potem ko ga je bivša blagajničarka HDZ Branka Pavošević po poročanju medijev obtožila, da je uničil dokaze o izplačilih iz črnih skladov HDZ.

Poudaril je, da je z njegovim prihodom na položaj generalnega sekretarja HDZ poslovanje stranke popolnoma transparentno in v skladu z zakonom. Napovedal je tožbo proti Pavoševićevi, če se bo izkazalo, da so bile njene izjave pred preiskovalci res takšne, kot so jih objavili mediji.

"Moje roke so čiste, tako kot tudi poslovanje HDZ," je med drugim izjavil Bačić, sicer minister za okolje, ki velja za enega najbolj tesnih sodelavcev Kosorjeve.

Bačić je položaj glavnega sekretarja HDZ prevzel od Ivana Jarnjaka, in sicer po odstopu bivšega premierja Iva Sanaderja julija 2009. Ravno Sanaderja imajo v HDZ za glavnega odgovornega, ko gre za najnovejši val obtožb proti vrhu stranke, ki se je pojavil v medijih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.