Svet
21 ogledov

Kosorjeva potrdila obstoj črnih skladov

Jadranka Kosor na sodišču v primeru Fimi media Pixsell
Na sojenju v primeru Fimi media je Jadranka Kosor potrdila obstoj črnih skladov. Prepričana je, da so denar dobili z donacijami.

Bivša hrvaška premierka in predsednica HDZ Jadranka Kosor je na današnji obravnavi potrdila, da je bilo v sefu stranke shranjenih dva milijona kun oziroma 270 tisoč evrov in še 300 tisoč evrov, ki niso bili vpisani v finančne knjige.

Obstoj črnih skladov je v ponedeljek potrdil že nekdanji generalni sekretar HDZ Branko Bačić, ki je omenjeni denar oktobra 2010 izročil uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Nezakonito pridobljen denar?

Denar je v začetku leta 2010 v HDZ prinesel nekdanji direktor hrvaške carine in glavni blagajnik stranke Mladen Barišić. Kot trdi Kosorjeva, je bila prepričana, da gre za denar od donacij, v sef pa so ga shranili zato, ker HDZ ni potrebovala omenjenih več kot pol milijona evrov zaradi pozitivnega poslovanja v letu 2010.

Kosorjeva je še dejala, da omenjenega denarja osebno ni videla. "Če bi takrat vedela vse, kar vem danes, bi zagotovo predlagala, da denar vrnemo donatorjem ali vplačamo v proračun," je povedala.

Prvoobtoženi je Sanader

Kosorjeva je bila članica predsedstva HDZ med letoma 2003 in 2009, ko je bila tudi ena izmed najtesnejših sodelavk takratnega premierja in predsednika stranke Iva Sanaderja, ki je prvoobtoženi v primeru Fimi media. Znana je njena izjava iz tistih časov: "Tja, kamor gre Ivo, grem tudi jaz."

Sanader je Kosorjevo osebno imenoval za svojo naslednico na čelu vlade in stranke, ko je nepričakovano odstopil 1. julija 2009.

Tožilstvo bremeni Sanaderja za sodelovanje pri odtujitvi najmanj deset milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrstev preko oglaševalske agencije Fimi media za črne sklade HDZ med letoma 2003 in 2009.

Odgovornost za sodelovanje v aferi Fimi media so poleg Barišića in bivše glavne računovodje stranke Branke Pavošević priznali tudi direktorica Fimi medie Nevenka Jurak ter še dva direktorja podjetij, ki so pomagala Fimi medii pri odtujitvi denarja. Obtožbe zavračajo tako Sanader kot tudi HDZ in nekdanji tiskovni predstavnik vlade in HDZ Ratko Maček.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.