Svet
2 ogledov

Kosorjeva s koalicijo o Sanaderju

sanader_191208_bobo Žurnal24 main
Jadranka Kosor danes s koalicijskimi partnerji o najnovejših dogodkih v HDZ, zlasti seveda o Sanaderjevem izgonu iz strankarskih vrst.

Sestanek s koalicijskimi partnerji bi moral biti že včeraj popoldne, vendar so ga zaradi maratonskega sestanka predsedstva stranke HDZ prestavili na danes.

Kot je znano, so na maratonskem sestanku s 16 glasovi za, tremi proti in dvema vzdržanima častnega predsednika Iva Sanaderja iz stranke izbrisali.

Sanader naj bi po mnenju predsedstva stranke z nedeljsko novinarsko konferenco, na kateri je najavil svojo vrnitev v aktivno politiko, stranki naredil nepopravljivo škodo in med njene člane vnesel veliko vznemirjenost.

Sanader lahko sicer do 15. januarja aktivira svoj poslanski mandat. Ob tem se v hrvaških medijih pojavljajo ugibanja, ali se želi nekdanji premier na ta način zaščititi z imuniteto oziroma ali želi s svojim vnovičnim aktivnejšim sodelovanjem v politiki zavarovati nekdanje člane svoje vlade, ki jim v več primerih očitajo korupcijo in druge nezakonitosti.

Vendarle predčasne volitve?
Favorit za zmago na hrvaških predsedniških volitvah Ivo Josipović je že v nekaj nastopih dal vedeti, da Kosorjeva uživa njegovo podporo, vendar da je v primeru uspešnega Sanaderjevega puča v stranki pripravljen tudi na razpis predčasnih volitev.

"Če bo Sanader okrog sebe zbral dovoljšnje število predstavnikov sabora, ki bi tako zamajali HDZ-jevo legitimnost, bi bila ena prvih potez na predsedniškem mestu razpis predčasnih volitev,“ je napovedal Josipović.

V primeru, da bi vlada izgubila legitimnost, je razpis predčasnih volitev tudi edina logična rešitev. Koliko je to realno, pa je v tem trenutku še težko napovedati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.