Svet
14 ogledov

Kosorjeva se brani Sanaderjevih obtožb

Hrvaški mediji poročajo, da je Ivo Sanader Kosorjevi povedal za črni fond vladaj Žurnal24 main
Včerajšnje Sanaderjevo zaslišanje je razburilo tudi premierko Kosorjevo, ki zatrjuje, da na sestankih, o katerih je pričal Sanader, ni bila.

Na včerajšnje izjave nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, ki so ga zaslišali saborski preiskovalci, se je ostro odzvala sedanja hrvaška premierka Jadranka Kosor. Sanader je namreč včeraj preiskovalcem povedal, da je za njegove posle v zvezi s privatizacijo naftne družbe Ina vedel ves njegov ožji kabinet, vključno s Kosorjevo.

"Na sestankih nisem bila prisotna"

"Zaslišanja nisem spremljala, toda seznanjena sem z njegovo vsebino," je za Jutarnji list povedala Kosorjeva, ki dodaja, da nad Sanaderjevimi besedami ni presenečena. "Lahko povem le, da nisem bila na sestankih, o katerih je govoril nekdanji premier, in lahko to tudi dokažem," je povedala Kosorjeva, ki pravi, da vlada "očitno ni vedela za vse, kar se je dogajalo", in da ji je "kot predsednici vlade uspelo vrniti Inin dolg državi v višini 270 milijonov evrov". Hrvaška vlada je prepričana, da so pogajanja z Madžarsko izjemno pomembna in občutljiva, saj bo Madžarska naslednje leto prevzela predsedovanje EU. Državno tožilstvo Republike Hrvaške (DORH) naj bi kratkem dobilo vso dokumentacijo, v kateri naj bi bila vsebina sestankov vladnih organov, na katerih je bila tema privatizacijski dogovor o Ini.

Izgovor si je izmislil Hebrang

Sanaderju pa se je zoperstavil tudi podpredsednik HDZ in vodja poslanske skupine hrvaške vladajoče stranke Andrija Hebrang, ki je dejal, da bivši premier ni povedal resnice, ko je pred preiskovalno komisijo hrvaškega sabora izjavil, da je lani s premierskega položaja odstopil zaradi teritorialnih pritiskov Slovenije v pogajanjih z EU. Hebrang je poudaril, da si je prav on izmislil omenjeni razlog za Sanaderjev odstop.

Pojasnil je, da je na dan Sanaderjevega odstopa, 1. julija lani, kot vodja poslanske skupine HDZ moral povedati razloge za premierjev odhod. Poklical je Sanaderja in ga prosil, naj mu pove razlog za odstop, na to pa je Sanader po Hebrangovih besedah rekel: "Se boš že česa domislil." "Ko sem ugibal, ali je to zaradi EU, in sem o tem nekaj govoril v saboru, me je Sanader poklical in se sladko smejal ter dejal, da bo tudi on rekel tako," je izjavil Hebrang.

Pravo zaslišanje ga šele čaka
Hrvaški Jutarnji list med drugim poroča tudi, da policija in hrvaško tožilstvo izvajata "predpreiskovalne ukrepe" proti Sanaderju. Proti slednjemu še niso odprli uradne preiskave, pristojni organi pa kljub temu izvajajo določene ukrepe, ki menda vključujejo zaslišanje prič in pridobivanje dokumentacije, s katero bi lahko potrdili, da obstaja utemeljen sum, da nekdanji hrvaški premier stoji za zlorabo desetih milijonov kun.

Po pisanju Jutarnjega lista se večina morebitne škode nanaša na afero Fimi-Media, natančneje na uporabo denarnih sredstev iz državnih institucij in javnih podjetij za namišljena poslovanja s podjetjem Fimi-Media.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.