Svet
4 ogledov

Kosorjeva zamenjala 4 ministre

(Foto: Robert Anic/PIXSELL) Žurnal24 main
Jadranka Kosor je, kot je dejala sama, ''osvežila vlado''. Zamenjala je finančnega, kulturnega, obrambnega in okoljskega ministra. Razlog? Krepitev gospodarske ekipe za izhod iz krize in vstop v EU.

Odstavljeni ministri so finančni minister Ivan Šuker, minister za kulturo Božo Biškupić, obrambni minister Branko Vukelić in okoljska ministrica Marina Matulović Dropulić. Šukerja bo nasledila Martina Dalić, Biškupića Jasen Mesić, Vukelića Davor Božinović in Dropulićevo Branko Bačić.

"Za investicije bo odslej zadolžena posebna oseba, to je Domagoj Ivan Milošević, ki bo imel funkcijo podpredsednika vlade za investicije," je na izredni novinarski konferenci sporočila hrvaška premierka Jadranka Kosor. Ta predsednik uprave skupine Pastor pa bi moral, kot naj bi si zamislila Kosorjeva, investitorje ''za roko voditi po Hrvaški'', poroča index.hr.

Ministra Gordan Jandroković in Petar Čobanković sta postala podpredsednika vlade, čeprav naj bi bil slednji odgovoren za gospodarstvo.

''Menjave nimajo zveze z Uskokom!''
Kosorjeva je ostro zavrnila namigovanja, da je do zamenjav prišlo zaradi Uskokove preiskave v zvezi s črnim fondom v vladajoči HDZ.

"Vsi so vložili maksimum v svoje delo, dovolj so se nagarali. Radi bi osvežili vladno ekipo. Zamenjave nimajo nikakršne zveze z Uskokom in njihovimi preiskavami! To odločno zanikam! Naš cilj je izhod iz krize in vstop v EU. Vladna rekonstrukcija je dogovor z mojimi kolegi," je odgovorila Kosorjeva na vztrajanje novinarjev, naj vendar navede razlog ali kriterij za odhod nekdanjih ministrov.

Osvežitev za gospodarsko okrevanje in vstop v EU
"Dosedanjim ministrom se zahvaljujem za predano delo. Vrsto let so opravljali to težko in zahtevno delo v izvršilni veji oblasti. Po našem dogovoru vsi odhajajo v parlament in postali bodo poslanci," je še povedala Kosorjeva.

"Osnovno merilo v predlogu za zamenjavo nekaterih članov vlade je krepitev gospodarske ekipe za izhod iz krize in zaključek pogajanj ter podpis pristopne pogodbe z Evropsko unijo," je še povedala Kosorjeva in ob tem večkrat poudarila, da so prihodnje leto volitve in da ne želi izgubljati časa.

Kdo so novi obrazi v hrvaški vladi?
Nov obraz v hrvaški politiki bo podpredsednik vlade za investicije Milošević, ki v vlado prihaja s položaja predsednika uprave podjetja za gasilsko opremo Pastor. Skrbel bo za investitorje na Hrvaškem, posebej ko bo šlo za 30 napovedanih strateških projektov vlade v energetiki, prometu in turizmu. Dalićeva je bila doslej državna sekretarka na finančnem ministrstvu, bodoči obrambni minister Božinović pa je bil državni sekretar za politična vprašanja na zunanjem ministrstvu ter posebni odposlanec premierke za jugovzhodno Evropo. Bačić, ki ga Kosorjeva želi videti na čelu ministrstva za varstvo okolja, prostorsko ureditev in gradbeništvo, je poslanec HDZ in predsednik saborskega odbora za prostorsko ureditev in gradbeništvo, sicer pa tudi generalni sekretar HDZ. Mesić bo na stolček ministra za kulturo sedel s položaja direktorja uprave za arhivsko dejavnost in arheološko dediščino ministrstva za kulturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.