Svet
4 ogledov

Kosorjeve ne zanima

1/4
Žurnal24 main
Dan po množičnih aretacijah v Zagrebu sestanek mestne skupščine. Kosorjeve incident ne zanima, saj je to "tema mestnih oblasti".

Dan po množičnih aretacijah v Zagrebu včerajšnje dogajanje še vedno odmeva. Med 151 aretiranimi protestniki, ki so s svojimi telesi želeli preprečiti gradnjo vstopa in izstopa iz parkirne hiše v centru mesta, je tudi namestnik predsednika mestne skupščine Josip Kregar. "Policisti so bili zelo prijazni, dobili smo tudi krofe in pijačo," je povedal po tem, ko so ga izpustili.

Dopoldne so se sicer člani mestne skupščine zbrali na sestanku, na katerem so se zaradi dogajanja na Varšavski ulici dogovorili za izredno sejo, ki bo v torek dopoldne. Na sestanek je prišel tudi zagrebški župan Milan Bandić, ki pa na vprašanja novinarjev ni želel odgovarjati.

Premierka Jadranka Kosor je na vprašanja sicer odgovarjala, vendar so odgovori na vprašanja o včerajšnji represiji v središču Zagreba izjemno skopi: "To je tema za Socialdemokratsko stranko Hrvaške, ki Zagrebu vlada že leta. Odgovore na včerajšnje dogajanje lahko podajo le tisti, ki v Zagrebu odločajo."

Na Hrvaškem se zaradi 151 aretiranih pojavljajo tudi številne kritike na račun policije; Kosorjeva je na vprašanje glede zamenjave notranjega ministra odgovorila, da je za njo kot predsednico vlade osnovno vprašanje le eno, in sicer ali policija ravna v skladu s hrvaškimi zakoni.

Napačna slika v svet
O protestnikih, ki želijo preprečiti, da se posega v mestno središče, in ki izpostavljajo svoj boj kot boj proti politiki in kapitalu, so sinoči poročali malodane po vsej Evropi, o tem so pisali tudi v Ameriki, v Washington Postu.

Ob tem hrvaški gospodarstveniki opozarjajo, da gre pri dogajanju v zvezi s projektom predvsem za škodo, ki si jo Hrvati povzročajo sami: "Včerajšnji dogodki in slike iz Varšavske pošiljajo napačno podobo in napačne informacije o naši državi. Kot taki imajo lahko dolgoročno negativen vpliv pri izbiri Hrvaške za neke nove investicijske projekte," meni Hrvaško združenje poslovodij.

V sporočilu za javnost so napisali, da ima investitor vsa potrebna dovoljenja za začetek gradnje, ki so jo kljub temu preprečili. Protestniki po drugi strani vztrajajo, da so bila dovoljenja pridobljena na močno sumljive načine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.