Svet
9 ogledov

Kosova ne prizna niti za ceno vstopa v EU

Tomislav Nikolić Reuters
Srbski predsednik Tomislav Nikolić je dejal, da bo Srbija raje opustila prizadevanja, da postane članica Evropske unije kot pa da prizna Kosovo.

"Če nam bodo uradno postavili pogoj - Evropa ali Kosovo, bomo opustili našo evropsko pot," je v intervjuju za časnik Večernje Novosti jasno dejal srbski predsednik Tomislav Nikolić. Pravi, da stališča ne bodo spremenili niti v sto letih.

Dodatni pogoji pomenijo odrivanje

"Vsekakor ne bomo pristali na pristop (s strani EU): Srbi bodo sprejeli vse, kar bodo morali, saj niso narod, ki bi se ga bilo treba bati, če bi šla odločitev njim v škodo. Že enajst let gledamo, kako se izpolnjuje vse, kar si zaželijo Albanci. Temu ne bo več tako," je bil odločen srbski predsednik.

Kot je dodal, je Srbija stabilna in izpolnjuje pogoje, zato tudi EU ne sme biti nestabilna in postavljati vedno novih pogojev. "Zahtevamo samo to, da se nam postavijo enaki pogoji kot drugim državam, nič manj in nič več," je dejal.

Če bo Unija Srbiji postavljala dodatne pogoje, jo bo s tem odrinila stran od sebe, in v tem primeru bi bilo bolje, da nam enostavno reče: "Nočemo vas", je še menil Nikolić.

Premier bolj spravljivo

Medtem je srbski premier Ivica Dačić danes v bolj spravljivem tonu zatrdil, da njegova vlada ostaja zavezana ideji priključevanja EU in nadaljevanju usklajevanja svoje zakonodaje z evropsko, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je ob svojem obisku v Srbiji minuli teden med drugim izjavil, da mora Srbija pred začetkom pristopnih pogajanj z EU doseči zadosten napredek pri ključni prioriteti - "vidnem in trajnem izboljšanju odnosov s Kosovom".

Komentarjev 3
  • privat 09:33 27.december 2012.

    sej noben ne rabi Srbije v svoji bližini...pojdite raje v Rusko povezavo!!

  • Scott 23:26 16.oktober 2012.

    Potem pa nikoli v EU.?

  • erikkk 18:18 16.oktober 2012.

    Madonca .. to so že ultimatumi od srbije ...Ne vem zakaj me spominja na Miloševiča .. nekao tako se je takrat vse začelo ...