Svet
5 ogledov

Kosova ne priznajo, četudi jih stane EU

tomislav nikolić vladimir putin Reuters
Srbski predsednik Tomislav Nikolić je dejal, da Srbija nima namena priznati neodvisnosti Kosova, tudi če bi morali zaradi tega prekiniti pogajanja z EU.

Novoizvoljeni srbski predsednik Tomislav Nikolić je na današnjem obisku v Moskvi dejal, da Srbija nima namena priznati neodvisnosti Kosova. "Tega ne moremo storiti, tudi če bi morali zaradi tega prekiniti pogajanja z EU," je izjavil Nikolić na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

"Nikoli nisem slišal, da moramo priznati neodvisnost Kosovo, preden bomo vstopili v EU," je dejal presenetljivi zmagovalec nedavnih predsedniških volitev v Srbiji. Obenem je izključil možnost ponovnega izbruha sovražnosti, saj da "smo imeli dovolj vojn".

Putin obljublja podporo

Putin je Nikoliću obljubil nadaljnjo podporo Srbiji glede Kosova. Poleg tega je Srbiji obljubil posojilo za infrastrukturne projekte v višini več kot 800 milijonov dolarjev (slabih 640 milijonov evrov).

Nikolić, ki se je Moskvi udeležil kongresa vladajoče stranke Enotna Rusija, je še poudaril, da njegov cilj ostajajo pogajanja z EU o članstvu, hkrati pa ohranjanje tesnih odnosov z Rusijo. "Srbija je na poti v EU, vendar bo to dolga pot," je dejal Nikolić, ki bo 12. junija na prvi uradni obisk v tujino po prisegi odpotoval v Bruselj.

Komentarjev 1
  • privat 19:04 26.maj 2012.

    srbija razume le silo...bomo pa zopet malo bombali beograd! Ne razumem zakaj EU ni dovolila ofenzive oluja do beograda??Danes bi srbiin njeni sosedje živeli v stabilnem miru...