Svet
6 ogledov

Kosovec povezan z islamisti

1/11
Žurnal24 main
Moški s Kosova, ki je v sredo na letališču v Frankfurtu streljal na avtobus z ameriškimi vojaki in pri tem dva ubil, še dva pa huje ranil, naj bi imel stike z islamisti.
Fotografije posledic napada si oglejte TUKAJ.

Po poročanju nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) naj bi 21-letni moški natančno načrtoval napad na avtobus ameriških vojakov. Namigovanj, da naj bi napadalec, ki so ga kosovske oblasti identificirale kot Arida Uko iz Kosovske Mitrovice, pred napadom v arabščini vzkliknil "Bog je velik", nemška policija sicer ni potrdila.

Medtem je tudi vrhovno tožilstvo v Karlsruheu sporočilo, da preiskujejo, ali je pri napadu šlo morda za dejanje islamističnega terorizma. "Osumljeni je obtožen uboja dveh ameriških vojakov in povzročitve resnih ran še dveh drugih. Glede na okoliščine obstaja sum, da je motiv za dejanje povezan z islamizmom," je sporočilo tožilstvo.

"Ni na protiterorističnem seznamu"
Kosovske oblasti so pred tem sporočile, da 21-letni kosovski Albanec na Kosovu ni poznan kot terorist. "Potem ko so nam nemški organi sporočili ime osumljenca, smo ga preverili, vendar ga na našem protiterorističnem seznamu ni," je po poročanju medijev v Prištini danes dejal predstavnik policije Brahim Sadria.


Tudi nemške varnostne oblasti napadalca niso imele zavedenega kot potencialno nevarnega islamista. Menijo, da je verjetno šlo za fanatika, ki je deloval sam. Arid Uka je bil rojen leta 1990 v vasi v bližini Kosovske Mitrovice. Velik del njegove družine se je že pred mnogimi leti izselil v Nemčijo.

Med smrtnimi žrtvami sredinega streljanja sta bila dva ameriška vojaka, dva huje ranjena pa sta še vedno v življenjski nevarnosti. Ameriški vojaki, sicer nameščeni v Angliji, so bili na poti v oporišče Ramstein v Nemčiji, odkoder naj bi v kratkem poleteli v Afganistan ali Irak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.