Svet
134 ogledov

Kosovi streli v glavo "humani akt"

Odkrivanje žrtve pokola v Srebrenici EPA
Stanko Kojić, ki je s Slovencem Francem Kosom sodeloval pri poboju zajetih Bošnjakov v okolici Srebrenice, je Kos žrtve streljal iz usmiljenja.

Na nadaljevanju sojenja pred sarajevskim sodiščem je eden od četverice obtoženih za genocid v Srebrenici Stanko Kojić na prostoru za priče pojasnjeval, da so pripadniki Desetega diverzantskega odreda vojske Republike Srbske v poboju sodelovali proti svoji volji in podkrepljeni z  grožnjo, da bodo sicer sami dobili "strel v čelo."

Obtoženi je po pisanju portala Birn povedal, da ob prihodu na kasnejše morišče niso vedeli, kaj bodo tam počeli, nato pa jim je eden od članov odreda Dražen Erdemović ob prihodu prvega avtobusa z ujetniki iz Srebrenice dejal, da jih bodo morali pobiti.

"Mislim, da smo bili vsi proti temu, da bomo ubijali. Erdemović se je razburil, a mu je Brane Gojković dejal, da se mora povelje izpolniti, kdo pa se bo upiral, bo dobil strel v čelo. To je bil zame velik šok. Streljal sem, vendar nad glavami ujetnikov," je na včerajšnjem sojenju zatrjeval Kojič. Povedal je tudi, da so se strelci menjavali.

Na vprašanje obrambe, kdo je preverjal trupla, je Kojić dejal, da je poveljnik odreda Franc Kos vsakega preživelega ustrelil iz bližine. Kojić meni, da je bil to akt humanosti. Kasneje so od odreda zahtevali, naj gredo streljati še v vas Pilice, vendar so se temu vsi uprli, kar se sklada s pričanjem Kosa na eni od prejšnjih obravnav.

Kojić, Kos, Vlastimir Golijan in Zoran Goronja naj bi julija 1995 na vojni akademiji Branjevo pobili več kot 800 moških in dečkov.

Komentarjev 1
  • privat 07:29 13.december 2011.

    da mu je..mater humani akt ??morilca...vseeno je morilec ,ki mu bo sojeno!!Na tak ali drugačen način! Kos je vreča nesnage