Svet
55 ogledov

Kosovska in albanska vlada na prvi skupni seji

Hashim Thaci v Bruslju Reuters
V Prizrenu na jugu Kosova je danes potekala prva skupna seja vlad Kosova in Albanije. Na njej sta se vladi med drugim zavezali, da bosta v prihodnje skupaj bolj pomagali etničnim Albancem v tretjih državah.

Kot je povedal kosovski premier Hashim Thaci, so se dogovorili za oblikovanje finančnega sklada za Albance na jugu Srbije in tudi za okrepljeno sodelovanje na področjih trgovine in prometa ter pri približevanju EU in podpisali ustrezne sporazume. Thaci je dogodek označil kot "novo zgodovinsko poglavje" za Kosovo, Albanijo in vso regijo.

"Smo več kot državljani dveh sosednjih držav. Velika večina naših državljanov pripada istemu narodu, ki ima ne glede na notranje razlike isti jezik, kulturo in skupne tradicije," pa lokalni mediji citirajo besede albanskega premiera Edija Rame.

Rama je sicer v svojem govoru opozoril, da državi "ločujejo meje, ki jih smatramo za nespremenljive". Tega mnenja je sicer tudi večina kosovskih parlamentarnih strank, le nacionalistično gibanje Vetevendosje (Samoopredelitev) zagovarja oblikovanje t. i. Velike Albanije.

Slednje je na novembrskih lokalnih volitvah na Kosovu doživelo velik uspeh in je med drugim zmagalo na volitvah župana v Prištini. Novi župan Shpend Ahmeti je nemudoma poskrbel za precej razburjenja, ko je na svojem uradu zastavo Kosova zamenjal z albansko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.