Svet
27 ogledov

Kosovski Srbi bodo odprli en vozni pas

Kosovo Reuters
Kosovski Srbi bodo v četrtek od 9. ure dalje na določenih prometnicah na severu Kosova mednarodnim silam Kfor kljub barikadam omogočili nemoten prehod, odprli bodo en vozni pas.

To so se župani štirih srbskih občin dogovorili na današnjih pogovorih s poveljniki Kforja v Zvečanu. Srbi opozarjajo, da to še ne pomeni odstranitve barikad.

Kot je po pogovorih novinarjem danes dejal župan občine Zubin Potok Slaviša Ristić, bodo "jutri ob devetih Kforju omogočili prehod". Ali bo ta izkoristil to možnost, pa se bo šele pokazalo. V kraju Zupča nameravajo odstraniti barikado z enega voznega pasu, da bi omogočili prost prehod vojakom Kforja.

Barikade v protest proti kosovskim carinikom

Ristić je še povedal, da so predstavniki Srbov Kforju predlagali prosto gibanje po enem voznem pasu na blokiranih poteh, in sicer v Kosovski Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću in Zubinem Potoku. Namen tega ni, da se barikade odstranijo, je ob tem opozoril Ristić, temveč to, da se Kforju omogoči oskrba njihovih pripadnikov na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo.

Srbska televizija RTS je medtem poročala, da naj bi se pogovori o prostem gibanju za misijo Evropske unije na Kosovu (Eulex) nadaljevali. Kosovski Srbi so v torek od Eulexa zahtevali zagotovila, da misija ne bo opravljala prevozov kosovskih carinikov na sporna mejna prehoda. Kfor je to zavrnil in zahteval prosto gibanje tako za mednarodne misije kot tudi za vse državljane Kosova.

Kosovski Srbi so od sredine septembra na pomembnih prometnih povezavah do mejnih prehodov Jarinje in Brnjak postavili barikade, s čimer protestirajo proti navzočnosti kosovskih carinikov in policistov na obeh prehodih. S tem sta motena promet in oskrba pripadnikov Kforja na mejnem območju na severu Kosova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.