Svet
12 ogledov

Kosovski Srbi spet postavljajo barikade

Kosovo Reuters
Kosovski Srbi, ki že več tednov vztrajajo na barikadah na severu Kosova, očitno ne želijo popustiti. Postavljajo nove barikade.

V bližini mejnega prehoda Brnjak so na mestu, kjer so mednarodne sile Kfor v petek odstranile barikado iz tovornih vozil, danes znova postavili cestno zaporo iz lesa in zemlje.

Pred dnevi so sicer v skladu z napovedjo odstranili del barikad, da bi tako lahko omogočili nemoten prehod Kforju z namenom oskrbe njegovih pripadnikov ob kosovsko-srbski meji.

Kfor je delno odstranitev barikad ocenil kot pozitiven, a "nezadosten" korak. Poveljnik Kforja Erhard Drews pa je zatrdil, da Kfor ne bo izkoristil možnosti prostega gibanja na tem območju, dokler to ne bo veljalo tudi za misijo Evropske unije na Kosovu (Eulex).

Župan ene od srbskih občin Zubin Potok Slaviša Ristić je glede izjave Drewsa ocenil, da Kforju očitno ni do prostega gibanja, temveč da je njihov cilj nasilno delovanje na severu Kosova, danes poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Kosovski Srbi, ki nasprotujejo namestitvi kosovskih carinikov na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, že od sredine septembra vztrajajo na barikadah, zaradi česar sta motena promet in oskrba sil Kforja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.