Svet
3 ogledov

Koštunica: Srbska vlada v krizi

koÅ¡tunica afp Žurnal24 main
Vojislav Koštunica je dejal, da je srbska vlada v veliki krizi in da sam nima več zaupanja v dosedanji koalicijski partnerici. Medtem je Finska uradno priznala Kosovo kot neodvisno državo.

Predsednik srbske vlade Vojislav Koštunica je v Beogradu dejal, da je srbska vlada v veliki krizi, ker "ni bilo pripravljenosti za sprejetje odločitve o skupnem vztrajanju pri tem, da lahko Srbija samo kot celovita država, skupaj s Kosovom, postane članica Evropske unije". Dodal je, da se bodo morale parlamentarne stranke v prihodnjih dneh dogovoriti o načinu izhoda iz te krize. Predsednik srbske vlade tudi ne zaupa več dosedanjima koalicijskima partnericama, Demokratski stranki in G-17, da se iskreno bojujeta za ohranitev Kosova.

Srbska vlada je v četrtek glasovala proti predlogu resolucije skupščine, v skladu s katero naj bi Srbija zamrznila svoje približevanje EU, če ta ne bo priznala njene ozemeljske celovitosti oziroma Kosova kot sestavnega dela Srbije. Omenjena resolucija bo v skupščini predvidoma sprejeta, v vladi pa je bila zavrnjena, saj imajo tam večino proevropske sile, to sta DS predsednika Borisa Tadića in G-17.

Srbski minister za izobraževanje Zoran Lončar pa je evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna medtem pozval, naj končno jasno pove, ali Bruselj spoštuje mednarodno priznane meje Srbije ali pa je Srbija zanj manjša za 15 odstotkov ozemlja.

Finska in Islandija priznali Kosovo
Finska predsednica Tarja Halonen pa je v Helsinkih podpisala vladni dokument o priznanju Kosova. Kosovo je medtem priznala tudi Islandija. Zunanja ministrica Ingibjörg Solrun Gisladottir je o tem s pismom obvestila kosovskega premierja Hashima Thacija. Kosovo je doslej priznalo 28 držav, med njimi tudi Slovenija.

Španski premier José Luis Rodriguez Zapatero pa je ponovil, da Španija ne bo priznala enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova in ne bo podprla vstopa Kosova v Evropsko unijo. "Moje stališče glede Kosova je znano: vlada ne bo podprla deklaracije (o neodvisnosti), ki je niso potrdili ZN, kot določa mednarodno pravo," je dejal v pogovoru za El Pais.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.