Svet
11 ogledov

"Kot bi bil na vojnem območju"

Eksplozija vlaka s cisternami Reuters
Kanadski premier je včeraj obiskal prizorišče sobotne eksplozije vlaka. Območje je uničeno, smrtnih žrtev bo gotovo še veliko več kot pet.

Kanadski premier Stephen Harper je včeraj obiskal prizorišče nesreče v mestu Lac-Mégantic v provinci Qubeck. Dejal je, da se počuti, kot da bi bil na vojnem območju. Iz doslej še neznanih razlogov je vlakovna kompozicija z 72 vagoni, polnimi nafte, v soboto zgodaj zjutraj iztirila. Vagoni so se s hriba odkotalili v središče mesta, kjer je nastalo več eksplozij in hudih požarov. "To je ogromno območje, 30 zgradb je popolnoma uničenih. Ni družine, ki je nesreča ne bi prizadela," je po poročanju BBC dejal premier Harper.

Vseh trupel ne bodo nikoli našli

Doslej so našli pet trupel, več kot 40 ljudi pa še pogrešajo. Policija je že sporočila, da bo število smrtnih žrtev zanesljivo še veliko večje. Bližnji bari naj bi bili med eksplozijo polni ljudi. A po besedah policije so požari goreli tako močno in dolgo, da nekaterih trupel verjetno ne bodo nikoli našli. Gasilcem je šele v nedeljo zvečer uspelo pogasiti požare.

Zaradi dima v zraku so morali evakuirati dva tisoč ljudi. Premier je nesrečo označil za "neverjetno katastrofo" in napovedal, da bodo s preiskavo ugotovili, kaj se je zgodilo, in poskrbeli, da se kaj takega ne bi nikoli ponovilo.

Bo Obama omogočil varnejši transport nafte?

V Kanadi se je količina prevožene nafte prek železnice v zadnjih letih zelo povečala in strokovnjaki so že začeli opozarjati na nevarnosti. Harper meni, da bi težavo lahko omilili, če bi ameriški predsednik Barack Obama dovolil gradnjo naftovoda iz Kanade proti Mehiškemu zalivu. Transport nafte po naftovodu bi bil veliko varnejši od prevoza z vlaki, vendar pa Obama še ni prižgal zelene luči za naftovod zaradi okoljevarstvenih pomislekov v ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.