Svet
14 ogledov

Kot cerkev brez zvonika

Kampanja proti minaterom je uspela. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Proti minaretom. ˝Do muslimanov pri nas obstaja drug model odnosov kot v Švici,˝ pravi Osman Đokić.

˝To je tako, kot da bi dovolili gradnjo cerkva brez zvonikov,˝  referendumsko odločitev v Švici komentira imam slovenske muslimanske skupnosti Osman Đogić.

Na referendumu se je za prepoved gradnje minaretov izreklo 57,5 odstotka Švicarjev. Prepoved je predlagala švicarska ljudska stranka.

Džamija je pravica

Slovensko ustavno sodišče je leta 2004 odločilo proti referendumu o gradnji džamije, ker je bil njegov cilj muslimanom preprečiti izpovedovanje vere v za to tradicionalnem objektu.
Brez minareta ni džamije
˝Takšna stališča so navadno stališča nekih manjših skupin desničarjev in ne predstavljajo večinskega mnenja,˝ je nad izidom presenečen Đogić.

Take odločitve od Švicarjev ni pričakoval niti Nevzet Porić, tajnik islamske skupnosti v Sloveniji.

˝Dovoljuje se gradnja objektov, ki nikoli ne bodo džamije,˝ meni Porić in dodaja: ˝Minaret je nekaj, kar spada poleg džamije.

Verniki bodo imeli občutek, da ne smejo graditi svojega verskega objekta, kar za sabo vleče veliko drugih 
občutkov.˝

V Sloveniji boljše razmere
˝Šele zdaj se zavedam odločitve slovenskega pravosodja, ki je jasno povedalo, da tak referendum pri nas ni mogoč,˝ meni Porić.

˝Glede gradnje džamije je v Sloveniji zgodba znana,˝ pravi Đogić in dodaja, da se težave zdaj pojavljajo pri muslimanih samih.

Referendum bi po mnenju Đogića lahko negativno vplival na evropske države, v katere so islam prinesli delavci, ki so tja prišli kot delovna sila, medtem ko ima islam pri nas dolgo tradicijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.