Svet
12 ogledov

''Kot da bi drevesa oživela''

1/6
Žurnal24 main
Dež je prenehal, voda upada, vendar prebivalci Slavonije nocoj še ne bodo spali mirno. Grozijo plazovi, škoda ogromna.

''Človek toliko pretrpi v življenju, na koncu pa mu grozi, da bo vse izgubil,''  v solzah pove 57-letna Smiljka Kovač, prebivalka Brodskog Vinogorja, medtem ko gleda, kako zemeljski plaz uničuje družinsko hišo.

Največjo nevarnost predstavljajo ravno zemeljski plazovi, ki neposredno ogrožajo okoli deset hiš. Številne hiše so deloma uničene, kmetom primanjkuje krme za živino. Posledice bodo dolgoročne, saj so bila poplavljena večinoma kmetijska zemljišča.

Prizadeti prebivalci bodo še dolgo pomnili poplave. ''Drevesa so oživela, zdelo se je, kot da hodijo. Slišalo se je lomljene in hrup iz globine zemlje. Okameneli smo, nismo mogli niti krikniti. Trajalo je dve minuti in hrib je prilezel na naš vrt in pred hišo,'' plaz opisuje 77-letna Ruža Barišić za portal 24sata.

Evakuiranih je več družin, primanjkuje tudi pitne vode, zato je iz Zagreba na vzhod že romalo pet tisoč plastenk ustekleničene vode.

"Zjutraj sem opazil, da je pobočje preprosto pripolzelo do moje hiše in s seboj privleklo še debla," je razburjeno pripovedoval Ilija Bardak iz Podvinja, ki pa kljub preteči nevarnosti ne želi zapustiti svoje hiše. Zaprtih je sedem cest, razglašenih je bilo pet naravnih katastrof, izredne razmere pa so razglašene praktično v vsaki slavonski občini.

Poročil o smrtnih žrtvah ni, v kritičnem stanju je le 75-letna ženska, ki so jo morali včeraj reševati gasilci, potem ko je zdrsnila po pobočju.

Niso nas prosili za pomoč
Umirjanje razmer je utrujenim delavcem, ki so gradili nasipe, prineslo potrebni počitek, poročajo hrvaški mediji. Deževanje se je umirilo, stanje pa je še vedno najbolj kritično okoli Slavonskega Broda, kjer je veliko naselij pod vodo.

Reka Orljava še vedno grozi, da bo poplavila nekatere zaselke. Lokalnemu prebivalstvu je s stroji pri obrambi bregov na pomoč priskočilo tudi 200 vojakov.
Po besedah prvega moža Uprave za zaščito in reševanje Bojana Kuntariča hrvaška stran za zdaj še vedno ni prosila za nobeno obliko pomoči naše države.

 

Milijonska škoda
Celotni vzhod Hrvaške je tako pod vodo, Slavonija, žitnica Hrvaške, pa je videti kot močvirje. Letošnja letina bo zato zelo slaba, ljudje pa trenutno rešujejo, kar je ostalo od živine, letine in drugega premoženja. "Zdaj je najbolje vzeti bager in hišo zravnati s tlemi, saj so se temelji navzeli vlage," je obupano dejal eden od lokalnih prebivalcev.

Po prvih ocenah bo škode vsaj za okoli 200 milijonov kun (okoli 30 milijonov evrov), sanacija pa bo vse prej kot kratkotrajna. Prebivalci so ob tem jezni na oblasti in pristojne službe, saj po njihovih besedah odtočni jaški niso bili očiščeni že leta, nekateri župani pa so svojo kritiko glasno izrazili že včeraj in pristojne službe pozvali, naj opravijo svoje delo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.