Svet
389 ogledov

Kot gej se rodiš

Lezbični figuri Shutterstock
Najbolj obsežna študija glede gejev doslej ugotavlja, da homoseksualnost ni stvar izbire, temveč se nahaja v človekovem genomu.

Ameriški raziskovalni inštitut Northshore je objavil študijo, ki jo je opravil na podlagi 409 parov gejevskih bratov. Kot piše Indenpendant, je v študiji navedeno, da raziskava z ugotovitvami lahko ovrže trditve, po katerih si ljudje svojo spolno usmerjenost izberejo prostovoljno. 

Vodilni znanstvenik pri raziskavi Alan Sanders sicer opozarja, da še vedno ni mogoče izluščiti enega in edinega gena, ki naj bi določil, ali je človek hetero-, bi- ali homoseksualec, vseeno pa obstaja veliko genetskih faktorjev, ki poleg okolja vplivajo na to, da se neka oseba prepozna kot istospolno usmerjen.

Do teh spoznanj so se dokopali z analizo krvi skupno 818 gejev, pri katerih so iskali skupne genetske točke oziroma tako imenovane markerje, znane kot SNP-ji (Single Nucleotid Polymorphism). V človeškem genomu sicer obstaja približno 30 milijonov različnih SNP-jev. Dve študiji v preteklosti sta že identificirali skupini kromosomov, znanih kot Xq28 in 8q12, ki sta največkrat povezani z geji, a so v novi študiji uspeli najti še tri druge skupine značilnih SNP-jev.

Študije kot iphone - vsako leto ena

"Ta študija je zabila še en žebelj v krsto teorije o homoseksualnosti kot izbiri," je prepričan nevroznanstvenik Simon LeVay. "Da, seveda imamo izbiro, kako živimo, ali se bomo sprijaznili s seboj ali pa se bomo podvrgli ideji nekoga drugega, kaj je to normalnost. Toda ali smo hetero, biseksualci ali geji, je osnovni del tega, kar smo, za kar gre zahvala DNK-ju, s katerim smo se rodili," je najnovejša dognanja komentiral LeVay.

Zanimivo pa nad novo študijo niso nič kaj velikega veselja pokazali v ameriški skupnosti LGBT. Tako je ena od predstavnic organizacije Samantha Allen zapisala, da se je težko navdušiti za tovrstne biološke ugotovitve strokovnjakov, študijo pa je primerjala z iphonom - "novega naredijo vsako leto."

Komentarjev 9
  • mph 11:43 24.november 2014.

    Dvomim. Si enostavno ne morem zamislit, tudi, če bi končal v zaporu za 50 let, da bi si kakorkoli pomagal z istim spolom. :-) Vsekakor je v takem primeru edino sprejemljiva igra pet na enega. :-) Tako so po mojem ...prikaži več čiste bedarije, da nekateri postanejo kao geji samo dokler so v zaporu. Dejansko so bili že prej ampak takrat pač pride do izraza. Izven tega pa kot rečeno kaj veseli dve opravilno sposobni odrasli osebi, je pa čisto njun privat biznis in ne cerkve ali države.

  • mirko 00:26 24.november 2014.

    Po tvojem so potem rdečelasci bolni, ker imajo barvo las rdečo, ki je redka ?

  • mirko 00:18 24.november 2014.

    Genom je lahko kvečjemu le pogoj ali pa še to ne, da nekdo razvije istospolno usmerjenost. Menim, da je velik del odločitve o tem kakšno spolno usmerjenost bo kdo razvil v vplivih od okolice od njegovega spočetja do pojava spolne ...prikaži več usmerjenosti. Torej miselni procesi skozi odraščanje imajo ključen vpliv, na te miselne procese pa vpliva okolica-ljudje.