Svet
29 ogledov

Kozmetična industrija ob 950 milijonov

Žurnal24 main
13 podjetij, ki proizvajajo kozmetične izdelke v Franciji bo moralo državi plačati za skupno 950 milijonov evrov kazni.

13 podjetij, ki proizvajajo kozmetične izdelke v Franciji bo moralo državi plačati za skupno 950 milijonov evrov kazni. Podjetja so se namreč med leti 2003 in 2006 medsebojno dogovarjala za cene proizvodov za čiščenje doma kot tudi o cenah proizvodov za osebno higieno, kar je odkril tamkajšnji urad za varstvo konkurence.

Prvo kazen v višini 345,2 milijona evrov so si zaradi dogovarjanja o cenah proizvodov za dom morali razdeliti v podjetijih Colgate-Palmolive, Henkel, Unilever in Procter&Gamble.

A to se zdaleč ni bila edina kazen. Med drugim so bila ta podjetja kaznovana še skupaj z L'Orealom in ameriškim Gillettom zaradi dogovorjenih cen proizvodov za osebno higieno, zaradi česar bodo morali skupno plačati za nekaj manj kot 606 milijonov evrov v državno blagajno.

Varuh konkurence ugotavlja, da so "podjetja usklajevala svoje politike s trgovci na drobno in sodelovala pri zviševanju cen."

Medtem, ko je večina teh podjetij kazen sprejela brez ugovora, je L'Oreal takoj napovedal pritožbo. Izpodbiti bo poskušal za 189 milijonov evrov kazni, saj je to tudi najvišja kazen, ki jo je izrekel varuh konkurence. Pritožbo so napovedali tudi v angleško-nizozemskem podjetju Unilever, ki je dobil drugo najvišjo kazen v višini 173 evrov. Kazen namreč ocenjujejo kot "absolutno nesorazmerna in neupravičeno."

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:00 19.december 2014.

    kaj pa slovenski urad za varstvo konkurence dela zadnje čase? nč ga ne vidm v akciji...a sam plačo molzejo al še kej delajo? rezultatov ni vidt.