Svet
26 ogledov

Kraj, kjer so ubili bin Ladna

osama bin laden, truplo, REZIDENCA, KJER JE BIL UBIT
1/14
Žurnal24 main
Ameriška vojska je ubila Osamo bin Ladna. Objavljamo fotografije mesta Abbotabad in rezidence, kjer je bil po poročanju medijev bin Laden tudi ubit.

Ameriška vojska Osame bin Ladna ni našla v afganistanskih gorah, kjer se je skrival zadnja leta, ampak v razkošni rezidenci, ki je od pakistanske prestolnice oddaljena eno uro vožnje.

Celotna akcija je potekala tako, da je manjša vojaška skupina s helikopterjem pristala na omenjenem posestvu in po 40 minutah bojevanja so ubili bin Ladna in njegovega sina, dva moška (kurirja in bin Ladnovega brata) ter neznano žensko.

Fotografije rezidence si oglejte v GALERIJI.

Sledili so bin Ladnovemu kurirju
Ameriške sile so skrivališče bin Ladna – trinadstropno stavbo, ki spominja na trdnjavo –, odkrili po štiriletnem sledenju enega izmed njegovih kurirjev. Njegovo identiteto je izdal moški, ki so ga Američani prijeli po napadih na ZDA 11. septembra leta 2001.

"Priprti je dejal, da je moški eden izmed kurirjev bin Ladna, ki mu je slednji najbolj zaupal. Domneval je, da bi lahko živel z njim," je dejal predstavnik Obamove administracije.

Skrivališče, v katerem je kurir živel z bin Ladnovo družino, so nato odkrili avgusta 2010. "Ko smo videli posestvo, v katerem živijo bratje, smo bili šokirani: gre za unikatno posestvo," je še dejal omenjeni predstavnik.

Stavbo varuje mogočno obzidje
Rezidenca leži v mestu Abbotabad, ki je od Islamada oddaljeno 60 kilometrov in v katerem živi večina upokojenih vojakov pakistanske vojske.

Stavba je osemkrat večjega od sosednji stavb. Varuje jo med 3,6 in 5,5 metra visok zid, ki je obdan z bodečo žico. Za omenjenim obzidjem pa stoji še več manjših zidov. V posestvo vodita dva močno zavarovana vhoda.

"Pomembno je omeniti, da je posestvo vredno okoli milijon dolarjev in nima telefonskega in internetnega priključka," je dejal predstavnik Obamove administracije in dodal, da prebivalci niso znali razložiti, od kod toliko denarja.

Ameriški analitiki menijo, da je v omenjeni trdnjavi živela tretjina bin Ladnove družine. Abbotabad sicer velja za poletno turistično naselje, ki je obdano z zelenimi griči.

Kompleks leži v neposredni bližini vojaške akademije Kakul, kjer se urijo najvišji pakistanski častniki, kar je okrepilo sume, da so pakistanske oblasti zanj preprosto morale vedeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.