Svet
25 ogledov

Kraja „humanitarnega“ denarja

Sergej Tretjakov je prebegnil v ZDA. Žurnal24 main
Nekdanji ruski vohun Sergej Tretjakov je razkril, da so njegovi agenti v Iraku pred padcem režima Sadama Huseina leta 2003 ruski vladi pomagali ukrasti skoraj 340 milijonov evrov iz programa ZN Nafta za hrano.

Tretjakov, ki je kot dvojni agent leta 2000 prebegnil v ZDA, je ob predstavitvi svoje nove knjige dejal, da so njegovi agenti Huseinovemu režimu pomagali pri manipulaciji cen iraške nafte, prodajane v okviru programa ZN, dobičke pa je nato pospravila Rusija. Tretjakov, ki je bil v letih 1995-2000 namestnik vodje obveščevalcev pri ruski misiji pri ZN, je sicer razkril tudi nekaj konkretnih imen, vpletenih v omenjeno prevaro, večinoma pa uporablja tajna imena.

Med vohuni, ki naj bi jih rekrutiral za Rusijo, so bili po trditvah Tretjakova med drugim kanadski strokovnjak za jedrsko orožje in sodelavec Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), visoki predstavnik Rusije v programu Nafta za hrano ter veleposlanik nekdanje Sovjetske zveze. Opisal je tudi nekega ruskega poslovneža, ki se je dokopal do jedrske bombe in jo nato hranil v svoji počitniški hiši nedaleč od Moskve. ZN je označil kot " mednarodno leglo vohunov".

51-letni Tretjakov je tokrat prvič javno spregovoril o svojem vohunskem delu. Njegova knjiga, ki je izšla v četrtek in jo sedaj propagira, sicer nosi naslov Tovariš J.: Neizrečene skrivnosti ruskega mojstrskega vohuna v Ameriki po koncu hladne vojne.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric je trditve Tretjakova označil kot potencialno resne kršitve prava in pravil ZN, a opozoril, da bodo morale morebitni kazenskopravni pregon sprožiti posamezne države, saj ZN nimajo teh pooblastil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.