Svet
39 ogledov

Kraja zlata in denarja policiji dobiva nove razsežnosti, vpletena perujska mafija

Hrvaška policija Profimedias
V današnji veliki akciji hrvaškega NPU-ja in policije je bilo aretiranih 15 ljudi.

Sumijo jih, da so sodelovali v mednarodni verigi pranja denarja, ki naj bi bila odgovorna tudi za krajo denarja in zlata s sedeža zagrebške kriminalistične policije, poroča Jutarnji list. Uradnih informacij ni, jutri dopoldan naj bi sledila zaslišanja pridržanih. 

Denar naj bi osumljeni prali za perujski kartel Sanchez-Paredes in sicer s fiktivnimi nakupi zlata in pšenice. 

Oče in sin odšla iz države pred preiskavami

Med osumljenimi je tudi Antonio Ivić, ki so mu zasegli 280 tisoč evrov in dva kilograma zlata in ki so jih kasneje filmsko ukradli s sedeža kriminalistične policije. Ivić je trdil, da denar izvira iz prodaje družinske nepremičnine. Osumljen je tudi njegov oče Pejo Ivić, ki naj bi na svoj račun v zadnjih letih dobil 50 milijonov kun (6,6 milijona evrov), čeprav je uradno zaposlen v majhnem podjetju, ki je registrirano na njegovem domačem naslovu in ima mesečno plačo 328 evrov (2500 kun). Tako Pejo kot njegov sin Antonio sta menda pred akcijo zapustila državo. 

Ustanovili podjetje in odkupovali neverjetne količine zlata

Preiskovalci so preiskali še stanovanja in poslovne prostore dvanajstih posameznikov.
Osumljeni so, da so v glavnem na domačih naslovih  ustanovili na desetine podjetij, ki so se menda ukvarjala z odkupom zlata. Čeprav so bili mnogi na zavodu za zaposlovanje in prejemali nadomestilo, so njihova podjetja sodeč po izdanih računih odkupovala ogromne količine zlata. Na Hrvaškem kupljeno zlato naj bi potem prepeljali v Italijo.

Hrvaška finančna uprava je posumila, da gre za fiktivne posle, saj so pravkar ustanovljena podjetja, ki so jih imele v lasti nezaposlene osebe, imele tako visok promet pri prodaji in nakupu zlata, zelo sumljivo je bilo to, da niso imele nobene infrastrukture za tak posel. Po plačanih računih naj bi kupili več sto kilogramov zlata, ni pa bilo jasno, kje ga skladiščijo, tudi za prevoz v Italijo niso naročili nobenih varnostnih služb. 

Denar od perujske mafije

Denar za nakup zlata ali pšenice je prišel iz Italije z računov podjetij Italpreziosa, JM Gold in nekaterih drugih, v zadnjih nekaj letih naj bi šlo skupaj za okrog 66 milijonov evrov. Podatki mednarodne preiskave kažejo, da bi denar lahko izviral od perujske družine Sanchez-Paredes. Ta ima v lasti rudarsko družbo, ki so jo leta 2010 osumili, da je le krinka za posle s kokainom, v ZDA pa so zamrznili njihove račune. 

Denar, ki so ga nakazali na Hrvaško, naj bi neznanci dvigovali in ga vrnili tistemu, ki ga je nakazal, za to pa dobili provizijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.