Svet
18 ogledov

Kralj čokolade na Brdu

“Kriza se bo končala, ko se bomo vrnili v realni sektor, torej k proizvodnji, in Žurnal24 main
Biznis. Ukrajinsko-ruski kralj čokolade, kot rečejo Petru Porošenku, se je zaljubil v mlekomat in Slovenijo.

Pogovor. Z vplivnim poslovnežem, lastnikom tovarne čokolade številka ena na ruskem in ukrajinskem trgu ter nekdanjim zunanjim ministrom Ukrajine in predsednikom sveta tamkajšnje narodne banke, smo se pogovarjali ob robu Globalne ruske poslovne konference, ki se je včeraj končala na Brdu.

Gospod Porošenko, ob omembi Ukrajine povprečen Slovenec najprej pomisli na plin. Kako je zdaj z distribucijo in ceno plina?

Zagotavljam, da je Ukrajina zanesljiv partner. Zdaj, ko imamo novo obdobje v odnosih z Rusijo, ko smo zagotovili, da evropski energetski sistem ni pod vplivom politike, smo sprožili pogajanja v zvezi z ustanovitvijo konzorcija. Skrbi me le, ali bodo vsi sodelovali kot enakopravni partnerji: ni potrebna dominacija bodisi Rusije bodisi Ukrajine bodisi Evropske unije. Edino enakopravno multinacionalno partnerstvo lahko spodbuja zaupanje, ki je nujno za gradnjo Južnega toka in Nabucca. Verjamem, da bomo kmalu dosegli dogovor.

Vlada Julije Timošenko je plačala ceno krize, saj je zaradi nujnih ukrepov izgubila priljubljenost. Če si državnik, boš mislil na naslednjo generacijo, če si politik, boš mislil samo na naslednje volitve.
 

Zakaj je za Ukrajino pomemben (današnji) obisk ruskega predsednika?
Gre za prvo srečanje predsednika Dmitrija Medvedjeva z novim vodstvom; pričakujejo se konkretni dogovori v zvezi s proizvodnjo (gradnjo ladij) in jedrsko energijo ter razširitev sporazuma o prosti trgovini med Rusijo in Ukrajino. To so najboljši protikrizni ukrepi, ki jih lahko naredimo.

Marketinške agencije ženske bombardirajo z nasveti, naj ne jedo čokolade. Kako vam je uspelo nasprotno?
Ne verjemite agencijam! (smeh) Zdaj pa resno: ključno je, da ne gremo v protekcionizem, ampak ustvarjamo pogoje, da podjetja lahko zaposlujejo ljudi. Proizvodnja hrane – torej tudi čokolade – ima veliko prihodnost.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.