Svet
8 ogledov

Kraljevo: 15 dni, 359 potresov

Zaradi potresov bodo morali po zadnjih ocenah porušiti 86 objektov. Žurnal24 main
V Kraljevu so v preteklih 15 dneh zabeležili kar 359 potresnih sunkov. Prebivalci so preplašeni, najtežje je otrokom, ki ne vedo, kaj se dogaja.

Srbski republiški urad za seizmologijo je na območju Kraljeva ponoči zabeležili nov potresni sunek z magnitudo 3,2. Prebivalce je streslo 57 minut po polnoči, zjutraj pa sta sledila še dva potresna sunka manjše intenzitete na območju Kopaonika z magnitudo 2,9 in 2,2.

Potres je vznemiril predvsem prebivalce Kraljeva. Podatkov o materialni škodi ni, vendar je po poročanju srbskih medijev potres, sicer manjše intenzitete, gotovo dodatno poškodoval objekte, ki so bili že poškodovani zaradi številnih potresnih sunkov od začetka meseca.

Vznemirjenje prebivalcev je pričakovano, saj jih je v zadnjih 15 dnevih streslo kar 359-krat, kar v preseku pomeni 25 potresov dnevno. Po prvem glavnem potresnem udaru z močjo 5,4 stopnje po Richterjevi lestvici, 3. novembra ponoči, so seizmografi zaznali še več potresnih sunkov z močjo od prve do 4,4 stopnje po Richterju.

Spijo v trenirkah in obuti
Srbski Press Online poroča, da se prebivalci pritožujejo zaradi psihosomatskih težav – driske, nespečnosti, povečanega znojenja, neenakomernega utripanja srca, v lekarnah pa pravijo, da v zadnjem času prodajo več pomirjevalnih sredstev kot običajno.

Eden od prebivalcev Kraljeva, katerega družina je ostala brez strehe nad glavo, Radomir Panović, je za portal povedal, da so njegovi trije otroci, stari med tri in sedem let, prestrašeni. "Najhuje je, da jim je težko pojasniti, ker potresni sunki ne prenehajo, da se ne bo ponovila katastrofa, ki smo ji bili priča dva tedna nazaj," je dejal za Press. Večina jih spi v trenirkah, nekateri pa celo obuti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.