Svet
18 ogledov

Kraljica Elizabeta II. bo danes ob 18.30 postavila rekord

britanska kraljica Elizabeta Žurnal24 main
Elizabeta II. bo danes dočakala pomembno prelomnico - pri 89 letih bo postala monarh z najdaljšim stažem na britanskem prestolu, pri čemer bo prehitela svojo praprababico, kraljico Viktorijo. Kljub velikemu zanimanju javnosti kraljica dneva ne bo obeležila s posebnimi slovesnostmi.

Elizabeti kraljeva krona sprva sploh nikoli ni bila namenjena. Pot do prestola ji je odprl njen stric Edvard VIII., ki se je kroni odpovedal, da bi se lahko poročil z ločenko.

Sedaj je pri 89 letih najstarejši monarh na svet, danes pa bo postala še britanski monarh, ki najdlje zaseda prestol. Ob predvidoma 18.30 po srednjeevropskem času bo v trajanju kraljevanja prehitela Viktorijo, ki je na prestolu med letoma 1837 in 1901 preživela 63 let, sedem mesecev in dva dneva.

Vladanje Elizabete II. se je začelo s smrtjo njenega očeta

Natančno uro je sicer težko določiti, ker ni povsem jasen točen začetek vladanja Elizabete II. To se je začelo s smrtjo njenega očeta, kralja Jurija VI., ki pa je 6. februarja 1952 umrl ponoči, med spanjem.

Elizabeta prvotno ni za današnji dan načrtovala ničesar posebnega, bi pa naj na nastop v javnosti pristala zaradi pritiska javnosti.

Ob inavguraciji nove železniške povezave se bo tako na Škotskem popeljala s parnim vlakom, nato pa bo na svojem škotskem gradu Balmoral gostila večerjo, ki se je bosta udeležila tudi njen vnuk, princ William s soprogo Catherine.

Prvič žive štiri generacije trenutnih in bodočih vladarjev

Buckinghamska palača bo dan obeležila z razstavo fotografij njenega vladanja, ob tej priložnosti so v Veliki Britaniji oblikovali tudi nov srebrni kovanec v vrednosti 20 funtov s kraljičinimi dosedanjimi petimi uradnimi portreti.

Z rojstvom princa Georgea so sedaj prvič po vladanju Viktorije istočasno žive štiri generacije trenutnih in bodočih vladarjev. 66-letni princ Charles je poleg tega tudi sam nosilec svojevrstnega rekorda - pred tremi leti je spričo dolgega vladanja svoje matere postal britanski prestolonaslednik, ki na prestol čaka najdlje.

Kraljica Elizabeta kljub zavidljivo dolgemu obdobju vladanja med svetovnimi monarhi ni na prvem mestu - v dolžini kraljevanja jo z 69 leti na prestolu prekaša 87-letni tajski kralj Bhumibol Adulyadej.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.