Svet
9 ogledov

Kraljica Elizabeta II. izpadla z lestvice

Elizabeta II Kate Middleton EPA
Najbogatejši iz Velike Britanije so v zadnjih letih nakopičili še več bogastva.

Kdor želi sedeti v družbi tisoč najbogatejših iz Velike Britanije, mora imeti pod palcem najmanj 100 milijonov funtov oziroma skoraj 140 milijonov evrov. V zadnjih desetih letih je tisoč najbogatejših podvojilo svoje premoženje, poroča britanski časnik Sunday Times.

Pred desetimi leti je bilo potrebnih "samo" 50 milijonov funtov za včlanitev v klub najbogatejše tisočerice iz Velike Britanije. Še leta 1997 je bilo za to potrebnih le 15 milijonov funtov. Trenutno premoženje tisoč najbogatejših Britancev po pisanju Sunday Times znaša 547,1 milijarde funtov, kar je okoli dvakrat več kot pred desetletjem. Med njimi je že 117 milijarderjev, od tega jih 80 živi v Londonu.

Samo v zadnjem letu tri milijarde

Najbogatejši posameznik na Otoku je v današnji Ukrajini rojen ameriški vlagatelj Leonard Blavatnik, ki ima trenutno prebivališče v Londonu. Premore kar 13,17 milijarde funtov, samo v zadnjem letu je pridobil več kot tri milijarde. V lasti ima konglomerat Access Industries, pod katerega sodi tudi ena največjih glasbenih založb na svetu, Warner Music Group.

Z vrha lestvice je izpodrinil brata Srija in Gopija Hinduja, ki sta sedaj vredna 13 milijard funtov. Na 10. mestu se je znašel lastnik nogometnega kluba Chelsea Roman Abramovič, ki ima pod palcem skoraj 7,3 milijarde funtov. Lastnik skupine Virgin Richard Branson je v primerjavi z lani premoženje povečal z 3,6 na 4,1 milijarde funtov in tako zasedel 20. mesto med najbogatejšimi Otočani.

Med zvezdniki je najbogatejši glasbenik Paul McCartney s 730 milijoni funti. Britanska kraljica Elizabeta II., ki je na prvem seznamu leta 1989 zasedla prvo mesto, je prvič izpadla iz tristoterice najbogatejših.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.