Svet
13 ogledov

Kraljica kot "pravo sidro"

kraljica Elizabeta II, govor, OZN, palača, obisk ZDA
1/25
Žurnal24 main
Britanska kraljica Elizabeta II. je prvič po letu 1957 znova spregovorila v Generalni skupščini ZN. Obiskala je tudi prizorišče terorističnih napadov 11. septembra 2001.

Obisk kraljice je trajal vsega skupaj pet ur. V New York je dopotovala iz Kanade, kjer se je mudila devet dni. Najprej se je ustavila v Palači narodov. Zbranim delegatom iz 192 držav članic ZN je povedala, da je od svojega prvega govora opazila velik napredek. Leta 1957 so imeli ZN po svetu le tri mirovne operacije, danes pa v 26 mirovnih operacijah služi 120.000 ljudi.

Organizacijo je v govoru, dolgem le osem minut, pohvalila, da je pomagala zmanjšati spopade, ponudila humanitarno pomoč milijonom po svetu in se spopadala z revščino. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je kraljico med drugim označil za pravo sidro v teh nemirnih in spreminjajočih se časih.

Svoj tretji obisk New Yorka doslej je 84-letna kraljica nadaljevala na jugu Manhattna oziroma na gradbišču Svetovnega trgovinskega centra (WTC), kjer so teroristi Al Kaide leta 2001 podrli stolpnici dvojčka WTC. Od takrat naprej območja še niso uspelo obnoviti.
Fotografije obiska kraljice v New Yorku si oglejte v galeriji.


Kraljica je položila venec v spomin žrtvam, na gradbišču pa so jo pričakali župan mesta Michael Bloomberg ter guvernerja New Yorka David Paterson in New Jerseyja Chris Christie. Od tam se je kraljevsko spremstvo premaknilo do trga Hanover, kjer je kraljica uradno odprla sicer že pred dvema letoma odprt spominski vrt (v spomin na 67 Britancev, ki so umrli v napadih 11. septembra 2001).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.