Svet
16 ogledov

Kraljica na zgodovinskem obisku

(Foto: Reuters)
1/8
Žurnal24 main
Britanska kraljica Elizabeta II. je kljub nevšečnostim in najdenim eksplozivom prispela v Dublin.
Za varnost britanske kraljice je skrbelo kar štiri tisoč ljudi.

Britanska kraljica Elizabeta II. je v spremstvu soproga princa Filipa prispela na letališče Casemen. Po rdeči preprogi se je oblečena v smaragdno obleko, v tradicionalni irski barvi, sprehodila mimo častne straže in se po zaprtih ulicah Dublina odpeljala proti rezidenci irske predsednice Mary McAleese.

Po pogovorih z irsko predsednico, ki si je dolga leta prizadevala za obisk britanske kraljice na Irskem, se bosta skupaj odpravili na eno izmed najbolj občutljivih točk potovanja – v spominski vrt v Dublinu, ki je posvečen padlim v boju za irsko neodvisnost. Tako kraljica kot McAleesejeva bosta položili venca, sledili bosta himni obeh držav. Kraljevi par ima danes na sporedu še obisk univerze Trinity College.

Na ulicah Dublina zaradi obiska patruljira več sto policistov, nekatere dele mesta pa so celo zaprli.

Štiridnevno potovanje bo drugače potekalo v okviru sprave, ob čemer kraljica poudarja, da morata državi pokopati zgodovino, polno krvavih konfliktov.

Čeprav večina Ircev njen prihod pozdravlja, bo ta v znamenju močno poostrenih varnostnih ukrepov. Njen obisk spremlja strah pred morebitnimi napadi odpadnikov Irske republikanske armade (Ira), ki še naprej nasprotujejo mirovnemu procesu na Severnem Irskem.

Kraljica bo poleg Dublina obiskala še mesta Kildare, Tipperary in Cork, ogledala si bo tudi slovito pivovarno Guinness, državno kobilarno in tradicionalno tržnico.

Pred obiskom težave z eksplozivi
Irska vojska je pred obiskom kraljice Elizabete II. našla že drugo sumljivo napravo, potem ko so včeraj zvečer v bližini irske prestolnice Dublin našli bombo in jo deaktivirali. Danes zjutraj pa je policija prejela še eno obvestilo o sumljivi napravi na postajališču tramvaja v severnem Dublinu. Situacijo je preverila vojska in ugotovila, da je šlo za lažni preplah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.