Svet
5102 ogledov

Kraljica namerava Charlesa narediti za nepravega kralja

Kraljica Elizabeta II. Žurnal24 main
Viri iz britanske kraljeve hiše pravijo, da namerava kraljica Elizabeta II. prenesti pooblastila za vladanje na svojega sina Charlesa. A to še ne pomeni, da bo postal kralj.

V Buchingmaski palači se po dolgih desetletjih vladavine kraljice Elizabete II. pripravljajo na neizogibne spremembe. 92-letna kraljica je pred kratkim ostala brez svojega najtesnejšega sodelavca, 96-letnega moža princa Filipa, ki se je upokojil od vseh uradnih dolžnosti. 

Elizabeta je že večkrat dejala, da ne bo nikoli odstopila pred smrtjo, nenazadnje ima beseda abdikcija v Veliki Britaniji slabšalen pomen, saj je še vedno v spominu njen stric Edvard VIII., ki se je po manj kot letu dni odpovedal prestolu, da se je lahko poročil z dvakratno ameriško ločenko.

Viri iz palače pravijo, da ima kraljica drug načrt. Tako naj bi, če bo dočakala 95. rojstni dan, takrat stopil v veljavo zakon o regentstvu, po katerih bi predala večino svojih pooblastil svojemu sinu, 69-letnemu princu Charlesu. Tako bi imel vsa kraljeva pooblastila, ne bi pa imel kraljevega naslova, poroča Daily Mail.

Regentstvo naj bi vpeljali tudi, če bi kraljici v prihodnosti bolezen preprečila opravljanje službe. Krono nosi že kar 65 let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jerneja45 19:01 13.avgust 2017.

    Pa dajte, no! 92 let stara ženska bi že zdavnaj morala v pokoj. Kot cek se drži prestola. Že sin je zdaj prestar za njenega naslednika, s pooblastili vladanja ali brez. Saj se ne spomni ali je prišla ali gre. ...prikaži več Sicer je pa tako ali tako samo maskota.

  • wizeman 13:14 13.avgust 2017.

    A si sploh prebral članek?

  • drago86 11:22 13.avgust 2017.

    Stara babura naj se spravi v penzijo... in prepusti kraljevanje mlajšim. Bog ji je že dal pravnučke, naj si jih malo popazi in se igra z njimi. Na vrsti kraljevanja je njen sin in šele potem vnuk. Zakaj bi bil ...prikaži večl Charles slabši kralj od nje?