Svet
2517 ogledov

Kraljica napovedala svoje slovo

Danska kraljica Margareta II. Epa
Vest je sporočila v novoletnem nagovoru.

Danska kraljica Margareta II. je danes v tradicionalnem nagovoru ob novem letu napovedala, da bo 14. januarja abdicirala. Za slovo se je 83-letna monarhinja odločila po 52 letih na prestolu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"14. januarja 2024, 52 let po tem, ko sem nasledila svojega ljubljenega očeta, bom opustila svoje dolžnosti danske kraljice. Krono bom prepustila svojemu sinu, prestolonasledniku Frederiku," je dejala v televizijskem nagovoru.

Kraljica je danski monarh z najdaljšim stažem. Prestol je zasedla leta 1972 po smrti svojega očeta, kralja Frederika IX. Intelektualka in poliglotka je prispevala k postopni modernizaciji monarhije.

Od leta 2018 je vdova, februarja pa je prestala operacijo na hrbtu, po kateri se do aprila ni pojavila v javnosti. Kot je priznala danes, je tudi to prispevalo k njenim razmislekom o prihodnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.