Svet
21 ogledov

Kraljica praznovala, brezposelni zmrzovali

Kraljica Elizabeta, FameFlynet
Skupina brezposelnih ljudi je morala na mrazu in dežju brezplačno varovati londonska prizorišča razkošnega praznovanja diamantnega jubileja britanske kraljice Elizabete II.

Britansko podjetje za varovanje oseb in dogodkov Close Protection UK, ki je po naročilu vlade skrbelo za varovanje kraljičinega jubileja, je z avtobusom v London pripeljalo brezposelne osebe iz Bristola, Batha in Plymoutha za "delovno izkušnjo" in možnost kasnejše zaposlitve pri varovanju olimpijskih iger, je poročal britanski časnik The Guardian.

Ena izmed brezposelnih je za omenjeni časnik povedala, da so v mesto po treh urah vožnje prispeli v nedeljo ob treh zjutraj in morali najprej 20 minut čakati na cesti, dokler tja niso prispeli predstavniki podjetja in jih pospremili do Tower Bridgea. "Tam so nam nam dejali, naj se utaborimo pod mostom ... deževalo je in bilo je zelo mrzlo".

Omenjena ženska, ki zaradi strahu pred izgubo nadomestila za brezposelne ni želela biti imenovana, je še povedala, da so se morali takrat preobleči v uniforme in da 24 ur niso imeli dostopa do stranišč. Po 14 urah dela so jih peljali na počitek v šotorišče izven Londona.

"Incident pod mostom se ne bi smel zgoditi"

V omenjenem podjetju so razložili, da četudi brezposelni za delo niso bili plačani, so brezplačno dobili oblačila v vrednosti 143 evrov in 310 evrov vreden tečaj za pridobitev licence za varovanje.

"Incident pod Tower Bridgeem se nikoli ne bi smel zgoditi," je povedala direktorica podjetja Molly Prince.

Dodala je, da je pri varovanju dogodkov, ki se velikokrat začnejo zgodaj zjutraj, običajno, da se tja iz oddaljenih krajev vozijo ponoči in da gre za zelo težko delo.

"Naš namen ni izkoriščanje ljudi," je dejala in se opravičila, da jih je voznik avtobusa dobesedno vrgel iz vozila in da so morali čakati na ulici. Zato avtobusnega prevoznika, ki je zagotavljal prevoz v London, ne bodo več najeli.

Princeova je za ameriški portal MSNBC ob tem dejala, da bi lahko pisanje britanskega časnika "ogrozilo poslovanje njenega celotnega podjetja".

Komentarjev 1
  • mirko 17:19 06.junij 2012.

    Sedaj je pa kuzla najdla šoferja avtobusa za krivca. Ne, to sploh ni izkoriščanje, če mora nekdo zastonj delat. Tako je to v kapitalizmu. V Sloveniji je zelo podobno ali pa še morda slabše. Kdaj bo tega konec ? Ali ...prikaži veči bo res morala bit 3. sv. vojna, da se bo zadeva spremenila ?