Svet
666 ogledov

Kraljica s škotsko premierko o odcepitvi Škotske

Elizabeta II. Nicola Sturgeon Profimedia
Britanska kraljica Elizabeta II. se je sestala s škotsko premierko Nicolo Sturgeon.

Podrobnosti njunega pogovora zaenkrat ostajajo skrivnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 96-letna Elizabeta II. in 51-letna škotska premierka Nicola Sturgeon sta se sestali v palači Holyroodhouse v Edinburgu, ki je sicer kraljičina stalna rezidenca ob obiskih Škotske. Ti so na sporedu vsako leto med tako imenovanim "Holyrood tednom", ko skupaj z drugimi člani kraljeve družine tradicionalno opravi več obveznosti na severu kraljestva.

nicola sturgeon | Avtor: Profimedia Profimedia
Škotska premierka je v torek napovedala razpis referenduma o neodvisnosti Škotske, ki naj bi bil izveden 19. oktobra prihodnje leto. V nagovoru v škotskem parlamentu je sicer priznala, da njena vlada morda nima dovolj pristojnosti za razpis referenduma brez odobritve Londona, zato želi pred tem pridobiti mnenje vrhovnega sodišča Združenega kraljestva.

Prošnjo za mnenje je sodišču predložila že v torek popoldne. V primeru, da sodišče ne bo naklonjeno izvedbi referenduma naslednje leto, bodo naslednje parlamentarne volitve v Združenem kraljestvu postale "de facto referendum", je dejala.

Leta 2014 so Škoti glasovali za obstanek v Združenem kraljestvu, trenutne ankete pa kažejo, da so glede vprašanja neodvisnosti še vedno enakomerno razdeljeni.

Britanski premier Boris Johnson se je na razglasitev novega referenduma odzval s trditvijo, da je plebiscit pred osmimi leti to vprašanje rešil za eno generacijo. Vendar pa je po navedbah AFP na poti na vrh Nata v Madridu vseeno dejal, da bo preučil načrt Sturgeonove in se nanj "ustrezno odzval".

Sturgeonova Škotska nacionalna stranka (SNP) želi sicer tudi po osamosvojitvi v državi ohraniti monarhijo.

Britanska kraljica naj bi bila sicer politično nevtralna, vendar pa poznavalci menijo, da je že njena prisotnost na Škotskem subtilno opozorilo na tradicijo tristoletno zvezo Anglije in Škotske, še navaja AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.