Svet
10 ogledov

Kraljičin da legalizaciji istospolnih porok

Kraljica Elizabeta II. Žurnal24 main
Prve poroke istospolnih partnerjev v Veliki Britaniji pričakujejo v sredini prihodnjega leta.

Potem ko sta spodnji in zgornji dom britanskega parlamenta že sprejela predlog zakona, ki dovoljuje istospolne poroke v Angliji in Walesu, je svojo potrditev dodala še kraljica Elizabeta II.

Kljub temu prvih porok ne pričakujejo pred poletjem prihodnje leto, saj je treba rešiti še nekaj vprašanj, vključno z vplivom zakona na pokojninske sheme. Natančnejši podatki o poteku priprav na prve poroke na bi bili znani jeseni.

Podpora Camerona, nasprotovanje Cerkve

Predlog zakona je sicer imel podporo premiera Davida Camerona, je pa več deset poslancev konservativcev glasovalo proti zakonu. Nasprotniki zakona sicer napovedujejo, da bo Cameron čutil posledice sprejetja. Skupina Koalicija za poroko je napovedala, da bo pred evropskimi volitvami prihodnje leto in splošnimi volitvami leta 2015 mobilizirala volilno bazo okoli 700 tisoč podpornikov.

Civilna partnerstva že s pravicami

Civilna partnerstva so v Veliki Britaniji uvedli leta 2005, istospolnim parom pa dajejo identične pravice in odgovornosti kot heteroseksualnim parom v zakonski zvezi.

Novi zakon Cerkvama v Angliji in Walesu, ki nasprotujeta istospolnim porokam, sicer prepoveduje sklepanje tovrstnih zvez. Kot pojasnjuje AFP, jima to določilo ponuja zakonodajni okvir, ki ga potrebujeta za zavrnitev opravljanja istospolnih poročnih obredov. Druge verske organizacije se bodo lahko odločile za sklepanje tovrstnih porok, če bodo želele.

Škotska za, Irska proti

Škotska in Severna Irska imata glede tega vprašanja medtem svoja zakona. Škotski parlament je minuli mesec objavil lasten zakon o istospolnih porokah, Severna Irska pa je glasovala proti koraku v tej smeri.

Na seznamu 14 držav

Francija je maja postala 14. država, ki je legalizirala istospolne poroke. Pridružila se je Nizozemski, Španiji, Kanadi, Južnoafriški republiki, Norveški, Švedski, Portugalski, Islandiji, Argentini, Danski, Urugvaju, Belgiji in Novi Zelandiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.