Svet
221 ogledov

Kraljičina krsta naslednje štiri dni v Westminstru

kraljica Elizabeta II krsta Buckinghamska palača Epa
Krsto s posmrtnimi ostanki britanske kraljice Elizabete II. ki so jo v torek iz Edinburgha prepeljali v London, bodo iz Buckinghamske palače prepeljali v Westminster.

Krsta kraljice Elizabete II. je v torek zvečer prispela v London. Prepeljali so jo v Buckinghamsko palačo, kjer so krsto pričakali člani kraljeve družine na čelu s kraljem Karlom III. in kraljico soprogo Camillo.  

Zgodaj popoldne bo po molitvi v Buckinghamski palači sprevod s krsto krenil skozi središče Londona do poslopja parlamenta. Za krsto bodo v sprevodu šli člani kraljeve družine, zazvonil bo Big Ben, v Hyde Parku se bodo oglasile topovske salve.

Pot naj bi trajala 38 minut, po pričakovanjih se bodo na londonske ulice zgrnile množice ljudi.

Krsta bo nato štiri dni v parlamentarnem poslopju, v dvorani Westminster, ki je najstarejši del westminstrske palače in je bila ob nastanku leta 1097 največja dvorana v Evropi. Noč in dan jo bodo stražili pripadniki kraljevih enot.

Obiskovalci se bodo lahko od priljubljene kraljice do ponedeljka zjutraj poslovili 24 ur na dan, pričakovati je na tisoče ljudi, britanske oblasti pričakujejo, da bodo morali več ur čakati v vrsti.

Kraljica Elizabeta II., krsta je prispela v London | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljudi so pozvale, naj pridejo priložnosti primerno oblečeni, s seboj imajo lahko le majhno torbico, v poslopje pa lahko s seboj prinesejo le vodo v prozorni steklenici. Varnostni pregledi bodo podobni kot na letališču, prepovedani so zložljivi stoli, prav tako vstop ne bo dovoljen živalim.

Pogreb Elizabete II, ki je v četrtek umrla v dvorcu Balmoral na Škotskem v starosti 96 let, bo v ponedeljek.

Pogreb bo eno največjih srečanj kraljevih družin in politikov, kar jih je bilo v Veliki Britaniji. Udeležilo naj bi se ga okoli 500 državnih poglavarjev in drugih uglednih gostov. Vabila na pogreb niso dobile le tri države, katere lahko preberete TUKAJ. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.