Svet
73 ogledov

Kraljico poslal nazaj, ker ni imela nalepke

kraljica Elizabeta II.
1/13
Profimedias
"Dragica, ne bo šlo," so besede, ki jih britanska kraljica najbrž ni pričakovala.

Velika Britanija praznuje 90. rojstni dan kraljice Elizabete II. "Ta četrtek bomo kraljičin rojstni dan obeležili na naših družbenih omrežjih," so nam o načrtih za današnji dan  povedali na britanskem veleposlaništvu. Praznovanje bodo pripravili 16. junija v rezidenci britanske veleposlanice. Kot pravijo, bo letošnje praznovanje posebno ne le zaradi visokega jubileja kraljice, ampak tudi zaradi obletnice smrti Williama Shakespeara. 

Posebnega slavja na dan, ko kraljica dejansko praznuje, ne bo. V njeno čast bodo odjeknile topovske salve, skupaj s soprogom princem Philipom pa se bo sprehodila po sprehajalni poti v Windsorju. 

Kraljica osupnila savdskega kralja

Da je kraljica prav posebna gospa, je spoznal tudi savdijski kralj Abdulah. Ko je bil na obisku na kraljevem posestvu Balmoral leta 1998, ga je kraljica po kosilu povabila na ogled posestva. Abdulah se je s tem strinjal, ni pa vedel, da ga čaka veliko presenečenje. Na dvorišče so pripeljali avtomobile, Abdulahu so naročili naj sede spredaj, prevajalec pa zadaj. Na njegovo veliko presenečenje pa se je za volan usedla kraljica, vžgala avto in odpeljala. Abdulah je bil šokiran, saj ženske v Savdski Arabiji še vedno ne smejo voziti.

Kraljica je po ozkih podeželskih cestah vozila precej hitro in ves čas govorila, zaradi česar je bil Abdulah izjemno zaskrbljen. Svojega prevajalca je prosil, naj kraljico prosi, da upočasni in se osredotoči na cesto.

Česa o kraljici niste vedeli

Kraljica se je leta 1991 v Windsorju udeležila prireditve. Ustavil jo je varnostnik in ji dejal: "Žal mi je, dragica, a brez nalepke ne morete naprej." Kraljica mu je odvrnila: "Če boste preverili, boste ugotovili, da mi bodo dovolili." Varnostnik je kasneje priznal, da jo je zamenjal za staro gospo, ki se je izgubila. 

Kraljica zbira mlinčke za poper. Njen najljubši ima obliko natakarja in ko ga obrneš na glavo z italijanskim naglasom zavrešči: "Vrat mi boš zlomil!" je v knjigi z anekdotami z dvora zapisal Thomas Blaikie

Elizabeta je najbrž edina britanska monarhinja, ki zna sama zamenjati vžigalno svečko. Med drugo svetovno vojno je delala kot mehanik. Starša sta jo med obiskom baze, kjer je bila nastanjena, našla med popravljanjem motorja tovornjaka.

Kraljičina torbica ima prav posebno vlogo. Z njo namreč monarhinja signalizira svojemu osebju. Če jo položi na mizo, želi v petih minutah oditi. Če jo prestavi iz ene roke v drugo, je čas, da se premakne naprej in govori s kom drugim. 

Grad Windsor se nahaja v bližini letališča Heathrow, zaradi česar se vedno slišijo zvoki letal. Ob neki priložnosti, ko je s svojimi prijatelji bila na kosilu v gradu, je ob preletu letala dejala "Boeing 747". Ob naslednjem preletu pa: "To je airbus". Kraljica različne tipe letal prepozna že na podlagi zvoka. 

Med božičnim obedom se je kraljica malce dvignila, zaradi česar je eden od mlajših služabnikov hitro odmaknil stol, misleč, da bo kraljica vstala. Kraljica je pristala na zadnjici. Presenečena, a ne poškodovana, se je dogodku namuznila. 

V mladih letih kraljici ni bilo veliko do prepisovanja glagolov med urami francoščine. V znak protesta si je tako na glavo zlila celo stekleničko črnila. 

Kraljica Elizabeta nima potnega lista. V 117 držav sveta je tako potovala brez dokumentov. 

Kraljica je prvo elektronsko sporočilo poslala leta 1976 iz ene od vojaških baz. 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.