Svet
76 ogledov

Kravjim rogovom odklenkalo

Krava EPA
Znanstveniki so v fazi spreminjanja genskega zapisa krav, tako da te že ob rojstvu ne bi več imele rogov. Na ta način bi bile varnejše in bolj zdrave.

Med raziskavami je znanstvenikom uspelo najti način, kako v genski zapis krav dodati gen, ki preprečuje izraščanje rogov. Strokovnjaki iz genskega inštituta v škotskem Edinburghu nameravajo v naslednji fazi razvoja tehnike gen združiti s celicami Randyja, bika kapitalca iz pasme hollstein, ki je znana kot najbolj mlečna pasma med kravami. S pomočjo kloniranja bodo takšne celice spremenili v embrije in jih vsadili v nadomestne krave.

Tako rojeni potomci Randyja bodo njegov klon, le da jim ne bodo nikoli zrasli rogovi, pojasnjujejo znansveniki. Tudi potomci potomcev naj bi bili brez tega naglavnega "dodatka".

Krave v intenzivni reji že danes nimajo rogov, saj so tako manj nevarne v medsebojnih spopadih in za kmete, s tem pa odpade veliko veterinarskih stroškov.

Kmetje jim zaustavijo njihovo rast že kmalu po rojstvu z bolečim postopkom zažiganja. S selekcioniranjem je sicer kmetom uspelo vzrediti nekaj pasem, ki rogov nimajo, a je to imelo posledico pri mlečnosti.

Nova tehnika pa naj bi omogočila razvoj mlečnih črednih živali, ki bodo že ob skotitvi brez rogov.

Komentarjev 5
  • Bozan Zabjek 12:05 29.april 2013.

    V tem istem genskem laboratoriju so že odkrili genske tvorce, ki preprečujejo rast moškega in ženskega spolnega organa. Odvajanje vode bo zdaj urejano z daljinskim upravljavcem in boste plastično posodo po prižigu rdeče lučke preprosto odstranili iz telesa. Oploditev? Ta ni več predvidena!

  • mumbly 22:31 28.april 2013.

    Ideja! Kaj ko bi naredili tako kravo, ki bi imela samo zadnje noge in vime.

  • albert 19:43 28.april 2013.

    Zaato pa veliko ljudi težko prebavlja mleko oziroma ga sploh ne pije