Svet
15 ogledov

Kresalova: "EU ostaja brez meja"

Evropske države so se hitro sporazumele glede začetka vojne v Libiji. Čeprav je Žurnal24 main
V Bruslju bodo danes govorili o možnosti sprememb pravil, po katerih lahko zdaj država članica začasno uvede nadzor na mejah znotraj schengenskega prostora.
V Bruslju zasedamo ministri za notranje zadeve. Sporočilo Komisije je jasno: državljani EU bomo še naprej potovali po Evropi brez meja.
Katarina Kresal, ministrica za notranje zadeve na Twitterju

Po sporu med Francijo in Italijo glede prehoda beguncev iz Severne Afrike se evropska komisija zavzema za to, da odločitev o zaprtju mej ne bi mogla biti enostranska, temveč evropska. Poleg tega se zavzemajo, da bi bila takšna odločitev časovno omejena in opredeljena z zelo jasnimi pogoji.

Včeraj je krepitev nadzora na mejah z Nemčijo in Švedsko napovedala tudi Danska, podrobnosti pa za zdaj še niso jasne.

Evropska komisija naj bi sicer danes države članice tudi pozvala, naj bodo bolj solidarne pri pomoči Malti in Italiji, ki sta pod največjimi migracijskimi pritiski. Govorili bodo o pilotnem projektu preselitve prosilcev za mednarodno zaščito z Malte v druge države članice in o prostovoljni preselitvi razseljenih oseb iz Libije v države članice.

Vajgl obsoja dansko odločitev
"Gre za nov populistični odziv na izzive, s katerimi je soočena Evropska unija, zaradi problemov in demokratičnih procesov v Severni Afriki, ki so sprožili dotok beguncev. Tudi dejanja organiziranih kriminalcev iz držav Evropske unije na Danskem ne opravičujejo tako radikalnega odgovora. Evropska unija mora na področju notranje varnosti najti skupen jezik in ukrepati skupno," pa je na Danske napovedi danes povedal evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.