Svet
15 ogledov

Krhanje odnosov zaradi bin Ladna

O bin Ladnu in akciji prihajajo na dan nove in nove podrobnosti. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriško akcijo, v kateri je bil ubit Osama bin Laden, je pakistanski parlament obsodil in označil za hudo kršitev pakistanske suverenosti.

Pakistanski parlament je sprejel resolucijo, ki obsoja posredovanje ZDA, v katerem so ameriški vojaki na pakistanskih tleh brez vednosti pakistanskih oblasti ubili Osamo bin Ladna.

Ameriški preiskovalci so se dokopali do podatkov, ki razkrivajo, da je Osama bin Laden tekom predsedniške kampanje leta 2012 načrtoval atentat na ameriškega predsednika Baracka Obamo.

Razprava v parlamentu je trajala kar deset ur. Parlament se je zavzel za revizijo odnosov z ZDA in zahteval neodvisno preiskavo ravnanja pakistanskih varnostnih oblasti v tem primeru.

V resoluciji je parlament zahteval tudi ustavitev ameriških napadov z brezpilotnimi letali ob meji med Pakistanom in Afganistanom, v nasprotnem primeru pa zagrozil, da bo Pakistan Natu, ki v sosednjem Afganistanu vodi mednarodno misijo Isaf, prepovedal tranzit preko pakistanskega ozemlja.

Poslanci so za zaprtimi vrati zaslišali vodjo pakistanskih obveščevalnih služb Ahmeda Šujo Pašo, ki je priznal, da so pakistanski obveščevalci delali napake. Zatrdil je, da niso vedeli niti za to, da bin Laden živi v Abotabadu niti za ameriško akcijo, oboje pa je po njegovem posledica slabe komunikacije z ameriško obveščevalno agencijo Cia.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.