Svet
10 ogledov

Krim kmalu na moskovskem času

Krim referendum veselje zmaga Ukrajina Reuters
Prebivalci Krima so prepričljivo podprli priključitev Rusiji in Moskvo že zaprosili za priključitev. Rusija priznala Krim kot neodvisno državo.

Potem ko se je na referendumu 96,77 odstotka volilcev izreklo za priključitev krimske republike Rusiji, je premier Sergej Aksjonov že uradno zaprosil Rusko federacijo, naj sprejme krimsko republiko pod svoje okrilje. Za vključitev v Rusko federacijo s statusom republike je glasovalo 85 od skupno 99 članov krimskega vrhovnega sveta. Delegacija krimskega parlamenta naj bi še danes prispela v Moskvo.

Z današnjo deklaracijo je krimski parlament tudi nacionaliziral vse dosedanje ukrajinsko premoženje na polotoku. Predsednik krimskega parlamenta Volodimir Konstantinov je napovedal, da bodo vse ukrajinske vojaške enote na polotoku razpuščene v okviru nacionalizacije ukrajinskega premoženja.

Ukrajinski zakoni ne veljajo več

Od danes dalje ukrajinski zakoni in odločitve sprejete v Kijevu, na Krimu ne veljajo več. Parlament je ob tem razglasil vrhovno oblast na polotoku in določil, da se mandat poslancem v sedanjem sklicu izteče septembra 2015.

Aksjonov je na Twitterju tudi sporočil, da bodo na Krimu 30. marca začeli uporabljati moskovski čas, kar je dve uri pred trenutnim časom na polotoku.

Krimski poslanci so še pozvali Združene narode in vse države sveta, naj Krim priznajo kot neodvisno državo.

Priznali Krim

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok, s katerim je Rusija uradno priznala Krim kot neodvisno državo.

Ruska duma bo hitro potrdila zakone o krimski pridružitvi Rusiji. "Ljudje so glasovali za ponovo združitev z narodom, s katerim so vedno živeli v eni državi," je dejal podpredsednik Sergej Neverov. "To je odgovor vsem tistim, ki so se poskušali vmešavati v odločitev ljudstva o njihovi prihodnosti, o prihodnosti njihovih otrok," je še dejal Neverov. Za torek je napovedana razprava o razmerah na Krimu, ki se je bo udeležil tudi predsednik Putin.

Referendum je "velika farsa"

Ukrajinski začasni predsednik Oleksander Turčinov je medtem referendum označil za veliko farso. V nagovoru ukrajinskemu parlamentu je obsodil "nadaljevanje agresije na Krimu, ki jo Rusija poskuša zakriti s to veliko farso, ki jo imenujejo referendum ter je Ukrajina in civiliziran svet ne bosta nikoli priznala".

Poslanci so, potem ko jih je pozval, podprli delno mobilizacijo 40.000 rezervistov. Polovica se jih bo pridružila vojski, druga polovica pa bo sodelovala znotraj novoustanovljene Nacionalne garde.

Poostrili sankcije

Evropska unija in ZDA sta na dogajanje odgovorili s sankcijami. Zunanji ministri EU so na zasedanju v Bruslju sprožili drugi krog sankcij proti Rusiji. Ta vključuje prepoved potovanja v unijo in zamrznitev premoženja 21 ruskim in krimskim politikom ter predstavnikom vojaških sil, odgovornim za ogrožanje ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine.
Na kazenskem seznamu je osem politikov s Krima in trinajst Rusov, med katerimi je deset politikov in trije predstavniki vojaških sil, a nobenega člana ruske vlade. Sankcije so že začele veljati.

Iz Washingtona prišla novica, da je Barack Obama odredil zamrznitev premoženja sedmim visokim ruskim politikom, med katerimi je tudi odstavljeni  ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču. Tudi v EU bodo v prihodnjih dneh sledili nadaljnji ukrepi, če bo Rusija še naprej zaostrovala razmere.


Po telefonu nič bližje

O razmerah sta se po telefonu pogovarjala tudi ameriški in ruski predsednik, vendar nista našla skupnega jezika. Medtem ko Obama vztraja, da je referendum nelegitimen, Putin trdi nasprotno.
 
Voditelja sta sicer namignila, da je v prihodnje mogoče doseči dogovor in da obstaja pot do diplomatske rešitve krize. A kot je dejal Obama, ne, dokler ruska vojska nadaljuje vpade na ukrajinsko ozemlje.
 
Komentarjev 6
  • dragec 14:22 18.marec 2014.

    tepček, da imajo zastonj odlagališča za svojo zastarelo tehnologijo

  • marko 21:26 17.marec 2014.

    EU nima nič imajo zato več Ameri da se prebližajo čim bolj Rusije,

  • maresem 15:44 17.marec 2014.

    V EU so itak sami luzerji, tako kot naši, vse tako se kaže. Če se absolutna večina odloči za drugo pot, se to upošteva, tako kot pri Kosovu. Tam je pa EU na silo forsirala odcepitev. Dvojna merila.