Svet
111 ogledov

Kritični do novega poljskega medijskega zakona

Poljska protesti Epa
ZDA in EU kritične do novega poljskega medijskega zakona.

Poljski parlament je v sredo z 228 glasovi za, 216 proti in 10 vzdržanimi sprejel zakon, ki podjetjem zunaj Evropske unije ne dovoljuje več, da bi bili večinski lastniki radijskih in televizijskih postaj. Kritiki svarijo, da je želela vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) s tem predvsem onemogočiti oziroma otežiti delovanje do vlade kritičnih televizij. Zaradi spora okoli zakona je razpadla tudi vladajoča koalicija, tako da ta nima več večine v parlamentu.

Zakon mora sicer potrditi še senat, kjer ima večino opozicija. Pred glasovanjem lahko dodajo še svoje dopolnitve zakona.

Ta trenutno predvideva, da lahko licence za oddajanje prejmejo le še tisti tujci, ki imajo svoj sedež na območju evropskega gospodarskega prostora. Dodatno velja tudi, da prejemniki licenc ne smejo biti odvisni od tistih, ki imajo sedež zunaj evropskega gospodarskega prostora.

Po oceni kritikov je želela vlada z zakonom omejiti zasebno televizijo TVN, ki je prek holdinga, registriranega na Nizozemskem, v lasti ameriškega koncerna Discovery. Do vlade je namreč kritičen predvsem informativni program TVN24, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kritike iz ZDA in EU

Ameriško zunanje ministrstvo je bilo že kritično do zakona. Vlado v Varšavi je pozvalo, naj dokaže, da zagovarja demokratične vrednote in svobodo govora. Višji predstavniki zunanjega ministrstva so bili pred glasovanjem poljskega sejma tudi v stiku s poljskimi predstavniki, so še pojasnili v Washingtonu.

Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli pa je ocenil, da zakon resno ogroža neodvisno televizijo v državi. "Ne more biti svobode brez svobodnih medijev," je tvitnil.

Kritična je tudi podpredsednica Evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova, ki je v tvitu danes izpostavila, da močne demokracije pozdravljajo pluralizem medijev in raznolikost mnenj, ne pa da se proti temu borijo. Osnutek poljskega medijskega zakona po njenih besedah posreduje negativno znamenje. Jourova je ob tem tudi poudarila, da celotna EU potrebuje zakon o svobodi medijev v obrambo svobode medijev in vladavine prava.

V Evropski komisiji so v odzivu na dogajanje na Poljskem še dejali, da ne komentirajo osnutkov zakonov, da zakonodajni proces na Poljskem še poteka, da razmere spremljajo in da bodo zakonodajo preučili, ko bo sprejeta. Na vprašanje, ali dogajanje v povezavi z mediji upoštevajo pri ocenjevanju poljskega načrta za okrevanje, pa so odgovorili, da načrt ocenjujejo na podlagi znanih enajstih načel. Med temi so upoštevanje evropskih reformnih priporočil, spodbujanje zelenega in digitalnega prehoda ter trdnost nadzornega sistema.

Premier odstavil namestnika, koalicijska stranka izstopila 

Pred glasovanjem je v poljski vladi izbruhnil spor. Premier Mateusz Morawiecki je v torek odstavil svojega namestnika Jaroslawa Gowina, vodje koalicijske stranke Sporazum. Ta je nato odpovedala sodelovanje s PiS. V koaliciji sicer ostaja še ena manjša stranka, a vlada nima več jasne večine v parlamentu.

Uradno je Morawiecki odstavil Gowina zaradi nesodelovanja pri izvajanju reform. Gowin je bil kritičen do obsežnih reform, dviga davkov in medijskega zakona, ki da bo škodoval odnosu med Poljsko in ZDA.

Poljski parlament je sicer v sredo sprejel še en zakon, ki je naletel na kritiko ZDA in Izraela. Poslanci so sprejeli zakon, ki po oceni Izraela preprečuje nekdanjim lastnikom zemljišč na Poljskem, med njimi preživelim holokavsta in potomcem, da znova postanejo lastniki teh zemljišč. Zaskrbljenost je izrazil tudi zunanji minister ZDA Antony Blinken.

Izraelski zunanji minister Jair Lapid je na Twitterju obsodil zakon, "ki škoduje spominu na holokavst in pravicam žrtev".

Po novem lahko sicer sodišča obravnavajo pritožbe o administrativnih odločitvah glede zemljišč le, če so bile sprejete v zadnjih 30 letih. V praksi omejujejo vračanje lastnine, ki so jo zasegli v času komunizma. Zakon mora podpisati še predsednik Poljske Andrzej Duda, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Komentarjev 1
  • jozicamurn 13:47 15.avgust 2021.

    In kako bodo vedeli, da ni kak Američan plačal nekoga oz. investiral v nekoga, da kot Poljak odpre podjetje in štarta z isto ameriško propagando kot direktor-lastnik s strički v ozadju?