Svet
7 ogledov

Kritika Cerkvi iz Bruslja

Papež je danes sprejel predstavnike Romov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Bruseljski nadškof kritično o Cerkvi. Vatikan se ne opraviči in tako pozablja tudi na dostojanstvo zlorabljenih otrok.

Vatikan se še vedno ni jasno opravičil zaradi pedofilskih škandalov; tudi na današnjo nedeljo o tem ni slišati nič. Medtem pa prihaja jasna kritika iz Bruslja; tamkajšnji nadškof Andre Joseph Leonard je obsodil tudi neodločni Vatikan, rekoč, da Cerkev skrbi predvsem za ugled duhovnikov, pri tem pa pozablja na dostojanstvo zlorabljenih otrok.

"Več desetletij se je Cerkev, podobno kot druge institucije, trudila prikriti problem pedofilije v lastnih vrstah, čeprav je njena evangeljska dolžnost, da zaščiti dostojanstvo otrok," je dejal Leonard. Dodal je, da Cerkev prav z molkom posredno priznava krivdo, obenem pa daje prednost predvsem lastnemu ugledu.

Cerkev izgublja kredibilnost
Neodzivnost cerkvenih dostojanstvenikov v primeru razkritja spolnih zlorab otrok je v radijskem pogovoru, ki bo objavljen jutri, ostro kritiziral tudi vodja Anglikanske cerkve Rowan Williams. Izpostavil je predvsem številne zlorabe na Irskem in menil, da je Cerkev tam izgubila vso kredibilnost.

"Razkriti škandali so tako močno zarezali v življenja posameznikov, da to ni več le problem irske Cerkve, pač pa gre po mojem mnenju za problem celotne irske družbe," je dejal Williams.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.