Svet
5 ogledov

Kritika na račun držav evroobmočja

Jose Manuel Barroso in Mirek Topolanek v Bruslju Žurnal24 main
Predsedujoči Evropskemu svetu Topolanek je kritičen do vedenja članic območja evra v času krize, predsednik Evropske komisije Barroso pa poziva k boju proti protekcionizmu.

Predsedujoči Evropskemu svetu, češki premier Mirek Topolanek, je ostro kritiziral obnašanje držav območja evra v gospodarski krizi. Način, na katerega so se države z evrom odzvale na gospodarsko in finančno krizo, "deformira skupen projekt evra bolj kot kateri koli drug dogodek", je poudaril. "Največji sovražnik skupne valute v območju evra je območje evra samo," je Topolanek odgovoril na vprašanje, ali ima skupna evropska valuta sploh kakšno prihodnost, če ima vsaka država članica svoje zahteve. Kot je dodal, valuta ne obstaja le za dobre, temveč tudi za slabe čase.

 

"Češki" evro ne pred 2013

Češka naj bi prvega novembra letos sporočila, kdaj namerava prevzeti skupno evropsko valuto, češki politiki pa menijo, da bi do tega lahko prišlo leta 2013 ali kasneje.

Večina članic območja evra je po navedbah češkega premierja začela kršiti pravila bodisi s svojimi izjavami bodisi s svojo prakso, čeprav je spoštovanje teh pravil temelj celotnega procesa. "Projekt je bil do zdaj uspešen, bomo pa še videli, kako uspešen bo v bližnji prihodnosti," je menil Topolanek. Kot je dodal, obstaja velika verjetnost, da bo projekt zvodenel, če bodo članice še naprej dajale prednost individualističnemu in protekcionističnemu pristopu in če bodo v sistemu ravnale vsaka po svoje ter še naprej kršile pravila pakta stabilnosti in rasti. "Tega si ne želim in čeprav nismo člani območja evra, želimo biti varuhi pravil, ki jih je treba spoštovati," je v odgovoru, ki ga je mogoče prebrati na spletni strani češkega predsedstva www.eu2009.cz, še zatrdil Topolanek.

Poziv k boju proti protekcionizmu, populizmu in ekstremizmu

"Vse evropske voditelje pozivam, naj se v težkih časih finančne in gospodarske krize borijo proti protekcionizmu, populizmu in ekstremizmu," je v Bruslju poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso po srečanju s predsedujočim EU, češkim premierjem Topolankom. Ob tem je pozval tudi k sodelovanju s češkim predsedstvom. Razmere so težke, vse države članice so pod pritiskom svojih industrij, a prav zato moramo ukrepati skupaj, ne vsak zase, je poudaril Barroso. "Če bi države ukrepale same, bi bila to tragedija za Evropo. Če ena država sprejme enostransko odločitev, bodo druge sledile, a EU mora imeti enoten trg," je opozoril.

 

Neformalno srečanje o krizi

Ker finančna in gospodarska kriza sprožata tudi politično, se bodo voditelji EU začeli pogosteje sestajati, je poudaril Topolanek. Napovedal je izredno neformalno srečanje sedemindvajseterice, posvečeno finančni in gospodarski krizi, 1. marca v Bruslju.

Barroso je ob tem tudi pozval k sodelovanju s češkim predsedstvom. "Vse evropske politične vodje pozivam, naj pokažejo politično zavezanost. Delajmo skupaj s češkim predsedstvom," je poudaril in zatrdil, da je njegovo sodelovanje s Topolankom enako, kot je bilo s Sarkozyjem.

Obisk Topolanka v Bruslju poteka v času, ko se zaostrujejo odnosi med predsedstvom in Francijo zaradi napovedanih ukrepov francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja v pomoč avtomobilskemu sektorju, ki jih je češki premier označil za protekcionistične. Sarkozy je tudi poskušal pripraviti posebni vrh držav z evrom, s čimer bi zaobšel Češko, ki še nima evra.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.