Svet
3 ogledov

Kritika tožilstva iz lastnih vrst

Julian Assange. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Londonu nadaljevanje sojenja proti Julianu Assangeu. Priča: švedski tožilci zagrešili več napak. Odločitve o izročitvi danes najverjetneje ne bo.

"Švedski tožilci se med preiskavo obtožb posilstva proti Julianu Assangeu niso držali zahtevane procedure," je na sodišču v Londonu po poročanju tujih agencij povedala priča obrambe, nekdanji glavni švedski tožilec Sven Erik Alhem. Kot je poudaril, je bilo izredno čudno, da pred njegovo aretacijo niso poskušali izvedeti njegove različice zgodbe. Tožilci očitke zavračajo in trdijo, da so večkrat poskušali priti do njega, da bi ga zaslišali.

Po njegovi oceni ni potrebe po izročitvi Assangea Švedski, saj lahko pogovor z njim izvedejo tudi prek videokonference. "Ne razumem, zakaj ga ne morete zaslišati v tej državi, če so britanske oblasti takšno zaslišanje dovolile," je po poročanju AFP poudaril Alhem. Kljub temu je na vprašanje, kaj bi storil na njegovem mestu, dejal: "Šel bi na Švedsko, da bi povedal svojo različico dogodkov. Zelo bi mi bilo pomembno, da bi očistil svoje ime."

Tveganje da ali ne
Po njegovem prepričanju Assange z odhodom na Švedsko tudi ne bi tvegal izročitve ZDA. "Po moji oceni ni nevarnosti, da bi ga izročili ZDA, a obstajajo izjeme, katerih podrobnosti ne poznam, zato tega ne morem komentirati," je dejal. "Mislim, da je nemogoče, da bi ga izročili brez popolnega medijskega viharja."

Alhem je na sojenju še poudaril, da se z Assangeem pred sojenjem ni srečal in da ga zanima predvsem, da bo zadoščeno pravici. Nenavadno ob vsem skupaj se mu je zdelo tudi dejstvo, da je tožilstvo dopustilo, da je Assangeevo ime prišlo v javnost. Na Švedskem namreč sodni procesi, ki obravnavajo posilstva, potekajo za zaprtimi vrati.

Odločitev sodišča glede izročitve Assangea je sicer po poročanju tujih agencij malo verjetna, razsodba naj bi bila znana šele kasneje ta mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.