Svet
7 ogledov

Kriv praktično vsega

Bradley Manning Reuters
Vojaka Manninga v sojenju zaradi zadeve WikiLeaks spoznali za krivega praktično v vseh točkah obtožnice.

Da je nedolžen se je vojaška sodnica odločila le pri obtožbi, da je pomagal sovražniku. To je bila tudi najresnejša obtožba, kljub temu mu zaradi vseh ostalih točk obtožnice – skupno jih je bilo 21 – še naprej grozi do 136 let zaporne kazni. Kakšna bo ta kazen, bo sodišče sporočilo jutri.

25-letni vojak Bradley Manning je bil med drugim spoznan za krivega vohunjenja, kraje, računalniške prevare. Manning je priznal, da je tajne dokumente posredoval organizaciji  WikiLeaks – pravi, da je le želel spodbuditi razpravo o ameriški zunanji politiki. 

Po poročanju BBC je njegova družina razočarana zaradi razsodbe, so pa veseli, da se je sodnica strinjala, da Manningov namen nikoli ni bila pomoč sovražnikom.

Tožilci: izdajalski iskalec zaposlitve  

Manning je z vojaških računalnikov snel na tisoče dokumentov in drugega materiala o vojnah v Iraku in Afganistanu ter diplomatskih depeš State Departmenta. Dokumente je potem objavila spletna stran WikiLeaks. Njegovi odvetniki so trdili, da je dokumente dal v objavo, ker je želel, da Američani vidijo, kaj se dela v njihovem imenu. Tožilci so ga označili za arogantnega in izdajalskega iskalca slave.

Komentarjev 2
  • maresem 08:24 31.julij 2013.

    Le komu je lahko "dežela demokracije" vzgled?!

  • dragec 07:42 31.julij 2013.

    Spoštovani, ali vam res tale ubogi vojak deluje na kriminalca. In to je država, ki je nam za vzgled?????