Svet
2 ogledov

"Kriv sem!"

Barack Obama (Foto: AP) Žurnal24 main
Ameriški predsednik Barack Obama priznava, da nosi glavno odgovornost za počasno okrevanje gospodarstva. Zavzel se je za sodelovanje z republikanci.

Barack Obama se je odzval na hud poraz demokratske stranke na vmesnih kongresnih volitvah. Republikanci so prevzeli večino v predstavniškem domu in okrepili vrste v senatu. Kljub slabemu rezultatu ameriški predsednik svoje dosedanje politike ne vidi kot napačne.

Zdravstveno reformo, katere odpravo napovedujejo republikanci, je pripravljen spremeniti, če mu republikanci ponudijo dobro idejo za spremembe in izboljšave. "Vendar pa mislim, da volilni izidi ne pomenijo, da Američani želijo, da naslednji dve leti ponavljamo prepire zadnjih dveh let," je dejal Obama.

Priznal je, da je krivda za počasno okrevanje gospodarstva, predvsem glede delovnih mest, njegova. Poudaril pa je, da je na sedanji položaj vplivalo tudi dejstvo, da je bila pred volitvami stopnja brezposelnosti devetodstotna, ne pa na primer petodstotna. Vztrajal je, da so ukrepi, ki jih je sprejemala vlada, nujni in da so bili le odgovor na razmere.

Iskanje kompromisa
V prihodnje napoveduje večja prizadevanja za iskanje soglasja z republikanci. Prepričan je, da lahko najdejo kompromis glede izobraževanja, energetske neodvisnosti, zmanjšanja primanjkljaja in tehnološkega napredka. Brez vlaganj v zelene tehnologije bodo ZDA po mnenju Obame zaostale za konkurenti v svetu, pri čemer je omenil Kitajsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.