Svet
8 ogledov

Krivdo za napade v Parizu naprtili Obami

Pariz, streljanje EPA
Skoraj vsi predsedniški kandidati republikanske stranke in tudi drugi vidni republikanci so odgovornost za napade v Parizu naprtili predsedniku ZDA Baracku Obami.

Skoraj vsi predsedniški kandidati republikanske stranke in tudi drugi vidni republikanci so v soboto odgovornost za napade v Parizu skušali naprtiti predsedniku ZDA Baracku Obami, ker v Sirijo ni poslal kopenske vojske. 

Pariz po napadu | Avtor: EPA EPA


Medtem ko so se demokratski predsedniški kandidati v odzivih omejili na izraze sožalja in solidarnosti s Francijo, so si dali republikanci duška in pri tem skorajda bolj kot teroriste napadli Obamo.

Kritiziral prepoved nošenja orožja v Franciji

Donald Trump si je prislužil jezen odziv francoskega veleposlanika Gerarda Arauda, ko je ponovno objavil svoj januarski tvit, v katerem je po napadih na pariško revijo Charlie Hebdo kritiziral prepoved nošnje orožja v Franciji. Araud je Trumpa označil za mrhovinarja brez človeškega dostojanstva.

Donald Trump | Avtor: EPA EPA
Trump je med kampanjo v soboto ponavljal, da bi bilo v Parizu povsem drugače, če bi imeli ljudje pri sebi orožje. Večino kritik pa je namenil Obami, ki je v pogovoru za televizijo ABC v četrtek izjavil, da je zaveznikom uspelo omejiti IS.

Obama ne ve, kaj dela

Trump je dejal, da ameriška vlada sploh ne ve kaj dela, kritiziral pa je tudi Obamov domnevni načrt, da v ZDA spusti 250.000 sirskih beguncev. Sirskih beguncev sicer noče noben republikanski kandidat.

Begunce bi bilo treba ustaviti


Teksaški senator Ted Cruz je prav tako pozival k ustavitvi pritoka beguncev v ZDA, čeprav tega pritoka ni, Obami pa priporočil, naj neha govoriti o vojni proti nasilnim skrajnežem in začne govoriti o vojni proti radikalnim islamistom. Priporoča še, naj Obama med bombardiranjem teroristov ne pazi preveč na civilne žrtve, saj je treba biti tako brezobziren, kot je sovražnik.

Zahtevajo prepoved letenja

Djeb Bush, Marco Rubio in Ben Carson zagovarjajo vzpostavitev območja prepovedi letenja, čeprav IS nima letal. S tem se strinja tudi demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • jakec1575 16:47 15.november 2015.

    Za to ne rabi imeti vsak državljan pištole. Na Švedskem so pred desetletjem, ko se je zgodil napad v neki diskoteki z nozem predpisali za vse klube metalni detektor na vratih in oborozene varnostnike. Brez osebne ali pa liste gostov ...prikaži več si tezko kam prisel. Ne vem če to se funkcionira danes. Ampak oborozevanje vse populacije je izjemno nevarno pocetje. Na tem svetu v resnici ni veliko custveno in razumsko stabilnih ljudi. Skoraj vsak kdaj pade ven. Človeški mozgani so zelo izven realnosti in polni projekcij. Ne zelis si amerike.

  • razerznak 15:16 15.november 2015.

    trump ma prav, če bi eden al pa dva mela pr seb strelno orožje ala pištolo bi mogoče onesposobila napadalca ko se je zgodil napad , možno da bi bilo manj žrktev kot pa jih je sedaj

  • Johan Spohan 14:37 15.november 2015.

    Ubogi dragec(z malo, kot je tvoj IQ),ves čas se obremenjuješ s tistim prefarbanim komunajzarjem)