Svet
29 ogledov

Kriza Italijane odgnala na pašnike

pastir Shutterstock
V Italiji, kjer je stopnja brezposelnosti presegla 10 odstotkov, so nekateri brezposelni odločajo, da si bodo kruh služili s pasenjem ovc. Četudi zaslužek ni velik, namreč ni nevarnosti izgube službe.

Za delo na pašnikih se tako odloča vedno več mladih ljudi, četudi je še pred nekaj leti veljalo, da so pastirji le še stari ljudje, ki so ostali visoko v gorah.

Doslej se je namreč za poklic pastirja odločilo že tri tisoč mladih Italijanov, kažejo podatki italijanskega kmetijskega združenja Coldiretti.

Četudi so se izobrazili za zdravnike, odvetnike in inženirje, so se zaradi predolgega čakanja na službo odločili, da bodo izbrali delo, v katerem bodo lahko uživali na svežem zraku in se kljub manjšemu zaslužku izognili dolgim vrstam na zavodu za zaposlovanje.

"Delo ni lahko"

Petindvajsetletni diplomant Davide Bortoluzzi nikakor ni mogel najti službe, zato se je raje odločil, da bo po Dolomitih pasel 400 ovc. "Vesel sem, da sem se tako odločil," pravi.

"Najprej sem se pridružil drugim izkušenim pastirjem in se naučil poklica. Delo ni preprosto. Ampak iz dneva v dan mi gre bolje, čeprav moram včasih delati na dežju ali pa v sončni pripeki."

Iz Coldirettija so sporočili, da jim je nepričakovano povpraševanje mlajših od 35 let po omenjenem poklicu pomagalo oživiti poklic, ki je bil že skoraj pozabljen, poroča Daily Telegraph.

V skoraj 80 odstotkih primerov so mladi pastirji vpeljali naprednejšo živinorejsko prakso in izboljšali kakovost mesa, volne in sira, so v poročilu še zapisali predstavniki Coldirettija.

Komentarjev 3
  • jose3 23:19 06.maj 2012.

    V Sloveniji še ni tako hudo?

  • povejmi 19:42 04.maj 2012.

    tukaj je original članek (za tiste, ki znamo italijansko)http://www.adnkronos.com/IGN/Lavoro/Professioni/Il-pastore-un-gregge-tra-le-Dolomiti-per-dare-un-calcio-al-precariato_313261000255.html

  • PPiikkaa 11:39 04.maj 2012.

    Reče se: pašnja ovac!