Svet
10 ogledov

Kriza na Poljskem: "Poplav še ni konec"

1/7
Žurnal24 main
Poljska. Razmere se počasi umirjajo, a škoda je v nekaterih mestih izjemno velika. Prebivalec Krakova nam je pojasnil, kakšno je stanje tam in drugod po državi.

"Na srečo se zdi, da je Krakov preživel poplave brez hude škode, toda ostala poljska mesta niso bila tako srečna. In poleg tega še vedno ni konec. Dežuje namreč skoraj ves čas. Sodeč po vremenski napovedi naj bi se konec tedna malo umirilo," nam je povedal prebivalec Krakova Slawomir Szopa.

Škoda poplav do sedaj znaša 10 milijard zlotov (2,43 milijarde evrov).

 

Hude poplave na Poljskem so v minulih dneh terjale devet življenj. Tri ljudi še pogrešajo. Razmere so kritične predvsem v Varšavi, skozi katero teče reka Visla. Ta je v teh dneh močno narasla, sodeč po pričakovanjih Poljakov pa najhujše še niti ni prišlo: zaradi velike količine vode, ki se z juga pomika na sever proti poljski prestolnici, naj bi v teh dneh še dodatno narasla. Že trenutno stanje je kritično: posnetke včerajšnjega stanja na Poljskem si lahko ogledate v galeriji.

Auschwitz znova odprt
Ker so narasle vode v bližini Krakova, Sandomierza in drugih mest nekoliko upadle, so včeraj za obiskovalce znova deloma odprli nekdanje nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau.

"Auschwitz je bil nekaj dni zaprt, ker je blizu reke Soła, ki je ta trenutek izredno visoka. Del taborišča je bil tako poplavljen," je še dodal Szopa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.