Svet
9 ogledov

Kriza pognala vse več Slovencev v Nemčijo

delavci, Nemčija Reuters
Zaradi dolžniške krize v območju evra se vse bolj povečuje število tistih, ki novo priložnost za zaposlitev iščejo v Nemčiji. Lani močno naraslo število migrantov iz Slovenije.

Število slovenskih migrantov, ki so se preselili v Nemčijo, se je lani na letni ravni povečalo za 62 odstotkov.

Število migrantov se je v Nemčiji namreč lani povečalo na 1,08 milijona, kar je 13 odstotkov več kot leta 2011 in največ v zadnjih 17 letih. Nemški statistični urad je tako ta teden ocenil, da je zlasti opazna rast števila migrantov iz držav EU, ki jih je finančna kriza najbolj prizadela.

Preseljevanje zaradi močnega trga dela

Opazno se je povečala rast števila migrantov nekaterih drugih ranljivih držav iz območja evra, predvsem Španije, Italije, Grčije in Portugalske. V Nemčijo se preseljujejo predvsem zaradi močnega trga dela, država pa se je izognila recesiji.

Medtem ko se je število španskih migrantov lani povečalo za 45 odstotkov, se je število Italijanov, ki so se preselili v Nemčijo, povečalo za 40 odstotkov. Število portugalskih in grških imigrantov pa je naraslo za 43 odstotkov, kažejo podatki nemškega statističnega urada.

Največje število migrantov je sicer lani v Nemčijo prišlo iz sosednje Poljske, in sicer 176.367, po številu pa sta Poljski sledili Romunija (116.154) in Bolgarija (59.000).

Komentarjev 4
  • privat 22:15 18.maj 2013.

    ti kr upej na bolše dni...nikoli in nikdar se kaj takega ne bo zgodilo...namen je vse pokrasti tudi tisto kar je danes nemogoče imeti..evropsko pomoč!! Kaj ne vidiš da so eni in isti prdci na položajih ki omogočajo tako politiko..imajo ...prikaži več svoje inšektorje v državnih službah,svoje sodnike..svoje policaje...in da bojo popostili??? Sanjej...to je korupcija do konca države!

  • varan 13:37 12.maj 2013.

    Nič novega, zadnji migracijski val, ki je bil neprimerno večji, je bil na podlagi sporazuma Tito-Brandt (milijon jugo zdomcev);potem so k nam selili takratne viške proizvodnih kapacitet, kar je omogočilo doma politiko polne zaposlenosti, ki je sproducirala čisto posebne ...prikaži več tipe "menedžerjev", ki niso razumeli, da je to samo prehodna faza.Domov so nam vračali z visokim denarjem odpravnin (10.000 mark) , pri nas pa so to nekvalificirano delovno silo šteli za "kapitaliste", ki nam zagotavljajo samostojnost in neodvisnost. Najbolj znan je komunist in socialdemokrat Jože Pučnik.Tokrat nam pošiljajo za denar iz kmečkih subvencij grozljive pločevinaste pošasti velikih kubatur, elegantne BMW, Audije in Mercedese. Za srečne upokojence pa Ople. Nemčija je naša usoda v dobrem in slabem.Sploh imamo svojo?

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 11:38 12.maj 2013.

    če se že selijo drugam zakaj se vsaj malo ne zmanjša brezposelnost,saj nas je še vedno dosti in tisti ki bomo ostali ,bomo pač zavestni slovenci ,čeprav že dvomim v našo skorumpirano državo in še vedno upam na vsaj malo boljše dni